Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-07-25

Alliansfriheten en chimär

En forskare vid Försvarets forskningsinstitut skriver i sin doktorsavhandling att Sverige bedrev ett intimt samarbete med Nato ända fram till mitten av 1980-talet. I viss mån har det varit känt sedan tidigare, men kanske inte hur väl insatt den socialdemokratiska regeringen var i detaljerna. Samtidigt som man lät militärledningen intensifiera samarbetet med Norge och Danmark bedyrade Erlander att "förberedelser och överläggningar om militär samverkan med medlemmar av en stormaktsallians är [...] uteslutna".

Vice statsminister Bosse Ringholm avfärdar naturligtvis avhandlingens teser som spekulationer. Han tillägger att det "inte vid något tillfälle varit regeringens ambition att inarbeta någon form av öppet Natosamarbete eller öppet militärt samarbete". Men forskaren hävdar ju att samarbetet var hemligt?

Jag vet inte huruvida disputationen redan ägt rum, om inte ska det bli spännande att se när Bosse Ringholm på plats ifrågasätter avhandlingen. Ty inte ska väl någon disputera på felaktiga fakta? Det borde väl särskilt Ringholms chef vara mån om, doktor som han är.