Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-07-13

Politiskt korrekt drogforskning

Glada berättade några forskare vid Karolinska institutet igår att man efter försök på råttor funnit "vetenskapliga" belägg för att hasch är en inkörsport för tyngre droger. Om det stämmer blir testresultatet det första vetenskapliga belägget för grundbulten i den svenska narkotikapolitiken - nolltoleransen även mot lätta droger.

Det är vanligtvis i tonåren man testar droger (precis som mycket annat: klädstilar, sprit, sex, musik etc). I djurförsöket injicerades en grupp tonårsråttor en period med cannabis medan en grupp inte fick något. Därefter fick samtliga råttor fri tillgång till heroin genom självservering.

Resultatet blev att samtliga råttor serverade sig heroin. De cannabis-vana tog dock högre doser heroin.

– Slutsatsen man kan dra är att cannabisanvänding i så här unga år när hjärnan är känslig och under utveckling så ger det långvariga effekter på hjärnan, säger Maria Ellgren, doktorand i neurovetenskap vid Karolinska institutet, till SR.

Men kan man verkligen dra den konklusionen? Nej, den enda rimliga slutsatsen torde vara att råttor med drogvana är kapabla att ta högre doser - och gör så för att erhålla motsvarande "kick" som de oerfarna får. Jag finner det mycket vanskligt att överföra forskarnas resultat på råttor till människor som befinner sig i en helt annorlunda situation: med jobb/studier, bostad, familj/vänner och medvetenhet om droger.

Vilar svensk nolltolerans på så dålig grund att man måste gripa varje halmstrå för att få "vetenskapligt stöd" är någonting riktigt sjukt med narkotikapolitiken. Att narkotika blivit politik är kanske felet.

Etiketter: ,