Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-04-30

"Företag bättre arbetsgivare"

I kvällens Rapport anser fackförbundet TCO att offentliganställda som förlorar jobbet får dåliga villkor och att privata företag är bättre på att ta hand om sin uppsagda personal.

Det intressantaste i sändningen var inte nyheten i sig, utan på sättet den presenterades av programledaren. Något i stil med att "Kommunerna är inte bara hemska, de är så genomusla att t.o.m. företagen är mindre dåliga". Själva reportaget är dock balanserat. Det går att se sändningen i efterhand på nätet.

Republik eller monarki?

Kungen fyller som bekant år idag, och evighetsdebatten om monarkins vara eller icke vara ångar på. Har aldrig förstått varför frågan engagerar så. Visst är det galet att statschefsposten ärvs, men å andra sidan är kungafamiljen mäkta populär hos den delen av befolkningen som inte läser tidningarnas kultursidor. För en del republikaner verkar det som om det är vanligt folks åsikter angående kungen som upprör mer än styrelseskicket i sig.

Inför vi republik med folkvald president är risken stor att vi får en överstepolitiker. En opolitisk folkvald statschef är föga troligt, traditionen att genompolitisera höga ämbeten i statens tjänst torde efterhand sprida sig även till presidentposten.

Om statschefen istället skulle utses av riksdagen/regeringen dröjer det nog inte länge förrän (s) ser även presidentposten som en intern yttersta belöning för lång och trogen tjänst.

Kan föreställa mig hur Göran Persson efter pensionen tar av sig doktorshatten och hämnas på den populäre Carl XVI Gustav. Han Som Bestämmer rafsar åt sig spiran och äntrar tronen - Kung Göran I Persson, Solkungen - med sin fagra drottning Anitra.

"- Det finns arbetare som lider i Ert rike, med låga löner under höga skatter de dignar ner - och har knappt om mat och vatten!" berättade tjänaren bekymrat.
"- Då får dom väl fälla en älg med sitt gevär och jaktlag" svarade den kloke Kung Göran.
"- Och dricka månadens röda bag-in-box till!" kvittrade drottning Anitra.

Koalitioner kostar

En utredning som gjorts av Torsten Persson, professor i nationalekonomi, och presenterades häromdagen vid ett SNS-seminarium visar att vid en koalitionsregering är statsutgifterna 2 procent högre än annars. Det blir ca 55 miljarder för svenska förhållanden. Kan tänka mig att en regering med ett Vänsterparti med spenderbyxorna på kostar samhället som helhet ännu mycket mer.

2006-04-29

Drogliberalisering i Mexiko

Medan vi i Sverige i all vår politiska korrekthet fantiserar om "ett narkotikafritt samhälle" kommer det i Mexiko bli lagligt att bruka narkotika. Man hoppas därigenom spara onödigt polisarbete med att sätta dit vanligt folk samt att våldet i samhället också ska minska. Ett enkelt läkarintyg som visar att du antingen är narkoman eller behöver drogen av medicinska skäl kommer krävas, vilket inte lär vara svårt att få tag i. Mängden narkotika man får inneha är begränsad, och straffet för större innehav har skärpts.

Sharialag - "Nej,tack"

Kritiken mot Sveriges Muslimska Förbunds förslag om införandet av sharialagstiftning i landet har varit hård. Inte bara från ett par riksdagspartier, utan även från andra muslimska organisationer.

Abd al Haqq Kielan från Svenska islamiska samfundet säger att:"- Det är otroligt ogenomtänkt att kläcka ett sånt förslag... [...] Jag känner inte till några muslimer som står bakom det här förslaget."

"-I Sverige ska vi inte ha någon särlagstiftning. I Sverige ska vi vara lika inför lagen. I Sverige har vi kämpat rätt länge för att få en könsneutral lagstiftning" säger integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback (s) till SVT.

Nyamko Sabuni från Folkpartiet säger att organisationen (SMF) "inte stöder samhällets grundläggande värderingar och därför inte har rätt till stöd för trossamfund". Fp har anmält SMF till Riksrevisionen, då organisationen är en stor bidragstagare - 10,6 miljoner kronor sedan år 2000.

Men det finns åtminstone två personer i Sverige som vill ha Sharialagstiftning. Dels SMF's ordförande Mahmoud Aldebe, dels hans fru Ebtisam Aldebe, tredjenamn på Centerns riksdagslista i Stockholm. Hon säger till SVT att hon tycker makens förslag är bra och tillägger att hon bl.a. vill förändra arvsrätten, så att sonen ärver dubbelt så mycket som dottern. "Mannen måste ta hand om kvinnan, om det så är bröder, pappa, hennes man eller hennes son".

Vi hade sluppit mycket av den här debatten om inte två ting gällt i Sverige:

  • Särintressen kan fixa lagar och förordningar. Det må vara fack, miljöorganisationer eller allehanda "utsatta" grupper regeringen vurmar för. Får ett särintresse något privilegium står övriga och avundsjukt formulerar sina krav.
  • Stöd och bidrag till olika former av intresseorganisationer. Sveriges Muslimska Förbund har de senaste fem åren inkasserat 10,6 miljoner kronor. Vad exempelvis stat och kommuner pytsar ut till obskyra föreningar som Revolutionär Ungdom ska vi inte tala om. Noll kontroll, men mycket pengar.

2006-04-28

Sharialag i Sverige?

De hårdföra inom den muslimska världen lyckades styra Sverige dit man önskade i frågan om Muhammed-karikatyrerna. Regeringen svalde alla krav och slängde århundraden av upplysning och ytttrandefrihet överbord för att vara teofascististiska element till lags när man stängde ner några högerextrema tomtars tidning.

Efter denna framgång kommer nu nästa krav från Sveriges Muslimska Förbund (SMF): Sharialagar överordnade svensk lagstiftning!

  • Separera öppethållandet på kommunala badhus/gym för enbart kvinnor respektive män. "1000-tals invandrarkvinnor kan aldrig använda simhallen..." Hur vore det att släppa kravet på att kvinnor och män inte får umgås?
  • Lag på att man kan få ledigt för fredagsbönen, samt betald ledighet för religiösa högtider. Något som arbetsmarknadens parter borde kunna lösa, precis som övriga löntagare får göra.
  • Imamer ska först godkänna skilsmässoansökningar. Underförstått stoppa fler.
  • Imamer ska sköta undervisning för muslimska barn i kommunala skolor, främst religion och hemspråk.
  • Flickor och pojkar ska ha separat sim- och idrottsundervisning.
  • Ökad rätt till muslimsk godkänd mat.
  • Statligt bekostad Imam-utbildning. Ja, gratis är alltid godast.
  • Frånsteg från djurskyddsregler och tillåt Halal-slakt. Detta anses plågsamt för djuret, förbjudet i Sverige sedan 1937. Senare utredningar har förespråkat ett fortsatt förbud.
  • Räntefria lån till bygge av moskéer, kommunen ska vara långivare eller åtminstone gå i borgen för lånet. Som det är nu blir många unga muslimer kränkta och sjuka av de "cykelställslokaler" man håller till i idag. Skattepengar, mums.

Man vill alltså inskränka kvinnors rätt att ta del av det kommunala serviceutbudet, minska antalet köns- och religionsmixade klasser och låta Imamer ta hand om delar av den kommunala undervisningen med egna versioner av ett antal väl valda skolämnen.

Ordförande i SMF sammanfattar:
"- Vi vill kvinnornas bästa..."

Jovisst...

Jag anser att muslimer har samma rättigheter som andra i vårt samhälle att leva och utöva sin tro. Men när religiösa - oavsett övertygelse - börjar kräva av andra att de ska anpassa sig och t.o.m. betala för det man vill ha - då är det över gränsen. Och det är fullständigt orimligt att införa undantag för vissa grupper så att kvinnor får förtryckas med stöd i svensk lag.

De konservativa muslimerna har önskningar som är oförenliga. Å ena sidan vill man accepteras som en del av det svenska samhället. Å andra sidan ska man ha särlösningar inom flera områden samt få bidrag och subventioner - allt för sin tros skull. Och majoritetskulturen lider av "hemmablindhet" samt har "svårigheter att se och uppfatta hela verkligheten" och får därmed inte kritisera muslimerna. Otrogna svenskar ska sitta ner, hålla käft och betala.

Det är hög tid för de konservativa krafterna att välja - man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

2006-04-27

Noterat: hund minskade besök

De intagna på anstalten i Gävle fick oerhört många besök, så många att ledningen tvingades förlänga öppettiderna. Men efter att man införskaffade en knarkhund som fick kontrollera samtliga besökare minskade antalet besök med 80 procent! Gissar att det finns ett samband i form av vitt pulver - eller många hundallergiker...

Etiketter:

2006-04-26

Regeringens förslag i papperskorgen

Regeringens förslag att även övriga länder i Europarådet ska tillämpa s.k. diplomatiska garantier för att inte fångar utlämnade till andra länder ska utsättas för tortyr gillades inte av något annat land, utan hamnar nu i papperskorgen.

Kommissionären för mänskliga rättigheter i Europarådet anser att Sveriges linje i den här frågan skadar landets anseende som försvarare av mänskliga rättigheter.

Man kan tycka att regeringen borde avskräckts av Egypten-utvisningen, men tydligen inte.

Centern bjuder in Hamas

Den 16:e maj kommer Salah Mohammed al-Bardawil, nyvald gruppledare för det teokratiska, socialt auktoritära, intoleranta och terroriststämplade Hamas till Malmö. Som värd för det omtalade mötet står toppnamnet på Centerns riksdagslista i Malmö, Bassem Nasr, tillika talesman för Palestinska Föreningen som får 460.000 SEK årligen i föreningsbidrag.

Bardawil har mycket klart uttryckt sin åsikt angående självmordsbombare - det är upp till Hamas att låta mörda vilka de vill och man tänker inte avsluta sin kamp för att utplåna Israel.

Bassem Nasr är en smart kille med mycket liberala idéer. Men hur ska han lyckas lösa det här? Att ta emot företrädare för en organisation som avsiktligt mördar oskyldiga och har som mål att utplåna en hel stat?

Hamas reser Europa runt med två mål, dels skapa lite positiv PR som ska få fler att bortse från mördandet och organisationens politiska och religiösa värderingar, dels få oss så vänligt inställda att vi utan krav låter miljarderna rulla igen. Någon reell förändring av Hamas har vi tyvärr inte att vänta.

Regelrätta förhandlingar för att få terrorister att lägga ner vapnen är okej, men att i lokaler bekostade av skattebetalarna låta islamistiska fascister hålla föreläsningar om rätten att mörda är det inte.

Tips! Läs gärna hans egen blogg där han bl.a. skriver om Hamas-mötet.

Innovation i luften

Efter affärsklass, charter, ekonomiklass, lågpris och asiatiskt pendlarflyg har vi nu kommit fram till nästa innovation i kabinen - ståplats. Främst med tanke på Japan och i framtiden Kina funderar Airbus nu på hur man ska lyckas trycka in ännu fler i flygplanen.

Ståplats till Tokyo? Nja...

Etiketter:

2006-04-25

Och så lite reklam...

Calvin Klein reklam
Göran Persson har vid flera tillfällen talat om att inskränka yttrandefriheten för att skydda moralen hos obildat folk (formulerat som "ett stopp för sexistisk reklam"). Nu verkar det som presidentens ord blivit byråkratråttornas lag - i Stockholm har Stadsbyggnadskontoret stoppat en välkänd och ganska snygg reklambild för Calvin Klein. Den visas i London, New York och på flera håll i Asien, men inte i det frigjorda Sverige. Här är den alltför "sexistisk", kvinnan på bilden är ju förtryckt.

Update 1: DN beskriver den kände fotbollspelaren Fredrik Ljungberg som lättklädd och fotomodellen Natalia Vodianova som halvnaken. Någon som sa något om sexistisk?

Update 2: I efterhand har det visat sig att det var hyresgästen som klagade på motivet, inte kommunen. Se tidningen Resumé. Beklagar felaktigheten.

2006-04-22

CAP-kontroll växer

Effektivaste sättet att permanenta sig själv är att göra väljarna beroende av dig, gärna genom ett omfattande bidragssystem. Vänstern kom på det för länge sedan, även om högern knappast varit så mycket bättre när de haft chansen.

Detta är nu vad EU-administrationen gör i ökad utsträckning med dess gigantiska jordbrukspolitik, CAP (Common Agricultural Policy). Antalet berättigade till bidrag har ökat rejält när ett nytt "gårdsstöd" införts, som baseras på gårdens arealer. Det är i huvudsak småbönder som förr inte kunnat söka stöd, eller som inte tyckt tidigare bidragsnivåer gjort det lönt att söka. "Gårdsstödet" är inte kopplat till någon produktion, varför exempelvis hästgårdar är stora mottagare. Tämligen välbärgade medborgare får alltså skattepengar till sitt fritidsintresse.

Kostnaden för administration och kontroll på Jordbruksverket av CAP har således ökat i Sverige från 445 miljoner år 2004 till 520 miljoner kronor år 2005, en ökning med ca 17 %. 545 personer jobbar idag runtom i Sverige med CAP-kontroll, något som inte lär minska kommande år då EU:s nya Landsbygdsprogram drar igång.

  • EU:s gemensamma jordbrukspolitik kostar årligen skattebetalarna ca 430 miljarder kronor (45 miljarder EUR), varav ca 11 miljarder går till Sverige (motsv. ca 50 % av vår medlemsavgift).
  • Priset i EU på många jordbruksprodukter är ca 80-100 % över det pris som gällt om EU vore ett frihandelsområde (enligt OECD:s preliminära beräkningar). Vi betalar alltså dubbelt - både bidrag och höga matpriser.
  • Dessutom skattesubventionerar vi export, vilket slår ut fattiga länders marknader - så tvingas vi ge mer i u-lands-bistånd istället.

Källa bl.a.:

Etiketter: , ,

Ickepatriarkal fundraising

I dessa dagar när man diskuterar ickestatliga partibidrag - (s) med sina lotterier och fackstöd samt (m) som måste lita till privata gåvor - kan det vara kul att läsa om ickepatriarkal fundraising.

Sydsvenska Dagbladet rapporterar (20/4, ej online) att den stora stödgalan för Feministiskt Initiativ i Lund idag lördag ställts in. Enligt Fi själva p.g.a. att galaorganisationen - en person - är sjuk, och någon ersättare ej står att finna. "Dragplåster" skulle Gudrun Schyman och Göran Stangertz vara.

Tidigare stödgalor i Stockholm och Göteborg har bara gett någon tusenlapp i överskott, men enligt fru galakommittén skulle Lund gett bättre utdelning.

På flygblad uppmanades alla besökare förbetala entrén på 200 kr, pengar som man nu alltså måste återbetala till samtliga. Inte så betungande dock, då det endast gjorts av en (!) person.

Etiketter:

Seger i kampen?

FN:s kommission för nedrustning (Commission on Disarmament) har fått nya medlemmar, och det fredsälskande Iran valdes till vice ordförande.

Visst är det bra att FN förnyas och att man för fortsatta samtal med Iran om kärnvapen, men är det så här Eliasson och Annan menar?

Etiketter:

2006-04-21

På G

I support Denmark in its struggle for the freedom of speechHär kommer med ojämna mellanrum samt när lust och tid finnes en del betraktelser inom politik och samhälle, ett slags omvärldsanalys ur ett liberalt perspektiv. Tar upp politiska nyheter och händelser, dissekerar och filosoferar samt tipsar om läsvärda texter. Är en tämligen liberal 80-talist, ateist och yttrandefrihetsfundamentalist, arbetar inte inom politiken men hyser ett stort intresse för området - och ser bloggen som ett sätt att utveckla det intresset.

Det är möjligt att kommentera inläggen. Jag kontrollerar samtliga kommentarer först, och kommer vara ganska restriktiv med vilka jag publicerar.

Tips, kommentarer, frågor och funderingar mottages tacksamt - du når mig på mejl: johanj82 snabela yahoo punkt se.

/ JJ

Etiketter: