Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2007-01-12

Den flitige byråkraten

När den flitige byråkraten praktiserar sin sociala ingenjörskonst betraktar han medborgarna som lera i sina händer, en smutsig massa som efter lite knådande kan formas till något vackert, något att med stolthet visa upp i siffror och diagram på konferenser utomlands.

Målet med arbetet är att leda folket, den obildade pöbeln som inte inser sitt eget bästa, in på den rätta vägen - vilken bär mot lyckans land. När riggade rapporter och rikstäckande reklamkampanjer inte räcker återstår bara det tunga artilleriet - lagstiftning. Med "mina preferenser är folkets lag" som motto beslutar han om ömsom bidrag och ömsom böter för att valla in skocken i rätt hage.

Cykelhjälmslagen, som skulle rädda det uppväxande släktet från en säker undergång, ökade förvisso initialt bruket av huvudskyddet. Nu, två år senare, har föräldrarna slutat tjata på telningarna, och de kulörta störtkrukorna används i nästan lika låg omfattning som innan lagen kom.

Jämställdhet är en given favorit för den ambitiöse byråkraten. Inte nog med att ämnet kan appliceras på samtliga områden i samhället - medborgarna har också gång efter annan uppvisat en nästan generande brist på förståelse för radikalfeminismens saliggörande idéer. Flaggskeppet "Pappamånader" var därför ännu ett steg mot den moderna velourpappan, tragiskt bara att inte ens mammorna var så intresserade.

Sexköpslagstiftningen har diskuterats i både press och på bloggar, se bl.a. Frihetspropaganda. Nöjer mig därför med konstaterandet att gatuprostitutionen i Stockholm åter ökar och närmar sig nivåerna innan lagen infördes.

Men, som synes hjälper ibland inte byråkratens idoga vevande med trollspöet. Det ser han dock inte nödvändigtvis som någon nackdel, eftersom det kan ge anledning att föreslå skärpta åtgärder och regleringar. Ty har makten en gång bestämt målet, finns inga skäl att ge upp kampen för skapandet av den rena och moderna människan. Och sådant värmer en plikttrogen byråkrat.