Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-12-01

Tack för det, Televerket

Trängselskatteförsöket i Stockholm uppvisade flera brister i hanteringen av personuppgifter.

  • Vem som helst kunde få ut passeringsdata för valfritt fordon.
  • Bildbevisen var mot Datainspektionens regelverk så tydliga och Vägverkets retuschering så usel att identifiering av bilens passagerare var möjlig.
  • Personuppgifterna lagrades i 45 dagar mot max tillåtna 21 dagar enligt Förordningen om vägtrafikregister.
  • Vägverket saknade rutiner för att i efterhand kunna kontrollera om anställda haft åtkomst till personuppgifter.

När ny övervakningsteknik införs dröjer det sällan länge innan myndigheterna uppfinner fler användningsområden. Tullarna i London används också i polisens avancerade kartläggningar exempelvis. För att inte tala om slentrianmässig avlyssning av både telefoner och internet, samt allehanda hemliga brotts- och terrorregister (som t.ex. drabbade de stoppade irakierna i förra veckan, men inte Hamas-företrädarna i våras).

Gemensamt för de olika övervakningssystemen är framförallt följande.

  • Allvarligt intrång i den personliga integriteten. Sverige är näst sämst i EU på integritetsskydd.
  • Ineffektivitet och dåligt skydd av medborgarna.
  • Frågan är inte om utan hur mycket systemet missbrukas.

Därför undrar man vad Telias nya samarbetsprojekt tillsammans med Vägverket kan leda till i nästa steg. I Skåne kommer det delstatliga telebolaget framöver mäta mobilkundernas hastighet på utvalda vägsträckor och lämna över informationen till Vägverket som kan övervaka vägläget och "varna för köbildning". Telia lovar dock att man inte ska lämna ut personuppgifter eller uppgifter om var enskilda mobiler befinner sig.

När det gäller övervakning är löften om återhållsamhet och egenkontroll värdelösa, ty för en stor statsapparat är medborgarna undersåtar som måste tuktas - inte uppdragsgivare.

Many people want the government to protect the consumer. A much more urgent problem is to protect the consumer from the government.
Milton Friedman

Naturligtvis måste det finnas en viss övervakning i ett samhälle, men frågan är om omfattningen av de senaste årens utveckling där övervakning och brottsbekämpning prioriteras på den personliga integritetens bekostnad verkligen är rätt väg.