Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-28

"Flygsäkerhetsreglerna överdrivna"

Privacy Internationals undersökning av myndigheternas övervakning av medborgarna i 36 länder visar att Sverige är näst värst - endast slaget av Storbritannien (via HAX).

I Danmark - på 16:e plats - kritiserade chefen på Kastrup nyligen de hårda säkerhetsreglerna på flygplatserna. Han menar att ständiga skärpningar och tillägg till regelverket de senaste åren knappast stoppar terrorismen, istället drabbas resenärerna vilka behandlas som potentiella förbrytare. Om utvecklingen fortsätter som hittills så kommer det inte att dröja länge förrän passagerarna tvingas passera säkerhetskontrollerna iförda endast underkläder.

Flygplatschefen anser att man förutsättningslöst ska se över hur terroristangrepp kan förhindras, samt att man måste väga hotbildernas reella risker mot de allvarliga inskränkningar i den personliga integriteten som reglerna orsakar.

Reaktionen blev omedelbar från bottensedimenten i Privacy Internationals undersökning. Britterna menar att det kvittar vad Kastrup-chefen tycker eftersom han inte känner till alla hemliga & allvarliga terrorhot. Resenärernas - och därmed medborgarnas - kritik avfärdas med att "passagerarnas uppgift är att komma i tid och känna till reglerna".

Man får en känsla av att det ligger något religiöst i hysterin kring säkerhetsreglerna och oviljan att ta hänsyn till medborgarnas personliga integritet. Politiker och myndigheter tror på övervakning och skärpta kontroller - en övertygelse som inte får ifrågasättas eller ens kritiseras. Gör man det så "går man terroristernas ärenden", när det i själva verket är den repressiva staten våldsverkarna vill ha.

Etiketter: