Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-16

Gärna fiasko när andra betalar

På Lunds konsthall är det glada miner trots att besökssiffrorna sjunker som en sten, från 160.000 besökare år 2003 till beräknade 57.000 i år. Konsthallschefen känner sig lugn eftersom hon inte tänker i "så korta perspektiv", och konstaterar att man hade en (1) populär utställning ifjol och tänker satsa stort nästa år med två förmodat populära utställningar. Man har totalt fem utställningar per år och nettobudgeten är på 6 miljoner.

- En konsthall som finansieras av skattemedel måste någon gång visa det Lundaborna vill se, säger kommunalrådet Tove Klette (fp).

Till syvende och sist är det dock hos de nu klädsamt kritiska politikerna som ansvaret ligger. De har inkasserat miljonbelopp i skatt och sen uppdragit åt konsthallen att visa något som uppenbarligen inte lockar invånarna trots fri entré.

Antingen får man visa det folk vill se, men då kan en privat aktör/gallerist lika gärna stå för kalaset. Eller så fortsätter man arrangera utställningar som ingen besöker - men då kan man inte heller kräva att vanligt folk ska tvingas betala.