Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-03

Noterat: 3 x Afrika

Frankrike delaktigt i folkmord?
"Myndigheterna i Rwanda utreder möjligheterna att anmäla Frankrike till Internationella brottsmålsdomstolen för delaktighet i folkmordet 1994. Flera rwandiska vittnen hävdar att franska soldater samarbetade med hutuextremisterna."


Yttrandefriheten begränsas
Det är inte bara i Ryssland yttrandefriheten sitter trångt numera. I Sydafrika har en populär radiopratare dragits inför det statliga radio- och tv-bolagets disciplinnämnd eftersom han i direktsändning avslöjade att den av regeringen handplockade chefen förbjudit honom att intervjua en rad kritiska debattörer.

Inom företaget har man tagit fram en lista med bannlysta personer. På den finns bl.a. presidentens bror eftersom han kritiserat Sydafrikas undfallenhet mot Zimbabwes diktator Mugabe, samt mediebolagets korrespondent i Mellanöstern efter att hon råkade uttala sig positivt om Israel. Enligt interna riktlinjer får endast den palestinska sidan omnämnas positivt.


Positiv ekonomisk trend
De senaste siffrorna från Världsbanken visar att den negativa trenden för många länder i Afrika äntligen kan ha vänt. Antalet konflikter minskar, tillväxten ökar, företagen blir mer konkurrenskraftiga, fler barn får skolundervisning och läskunnigheten ökar.

Bilden är förvisso splittrad, i exempelvis Zimbabwe går det raskt utför, men totalt sett kan det vara början på en återhämtning för en kontinent härjad av krig och korrumperade regimer.

Läs mer om vikten av ett effektivare bistånd som satsar på bl.a. ett fungerande rättssystem och handelsliberaliseringar.

Etiketter: