Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-10

Jättefranskan inget att skryta med

Franska Airbus förlorade i onsdags en kund på sin nya superjumbo A380. Efter en rad tekniska problem som orsakat två års försening av leveranserna och merkostnader på fem miljarder EUR, har Federal Express valt att bryta kontraktet på tio flygplan med optioner på ytterligare tio. Istället har man vänt sig till den amerikanska ärkerivalen Boeing och beställt 15 flygplan.

Krisen fortsätter således för den europeiska flygkoncernen. FedEx order lär bara vara den första i raden av annullerade kontrakt till följd av förseningarna, om fabriken inte lyckas kompensera kunderna ekonomiskt. Totalt har antalet nya order halverats under 2006 jämfört med fjolåret, och tyngda av internt maktspel, nationell prestige och tre VD:ar på mindre än ett halvår har vinsten förra året på 279 miljoner EUR vänts till förmodad förlust på 195 miljoner EUR i år.

Airbus är, från början till slut, ett europeiskt politiskt skrytprojekt där skattebetalarna står för riskkapitalet. När "vi" lade krutet på lyxiga Concorde utvecklade jänkarna succéerna Boeing 737 och 747. Nu är vi snart där igen, Boeing 787 är på gång och brasilianska Embraer på stark frammarsch - samtidigt som A380 fördröjs ytterligare.

Etiketter: