Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-20

Endast selektiv kritik okej

Återigen har religionskritiska karikatyrteckningar publicerats i norden. Men med all säkerhet kommer inte några politiskt korrekta journalister eller kulturkoftor rycka ut till den utpekade trosinriktningens försvar den här gången, ty nu är det kristna symboler som förlöjligas.

Kristi lärjungar som super och spyr hör till motiven på de teckningar vilka revs ned av en förargad besökare på den nyöppnade utställningen på Sofielunds Folkets hus i Malmö. Upphovsmannen är förvånad att någon kunde uppröras av karikatyrerna, de var ju inte "speciellt förargelseväckande".

Muhammedbilderna var en provokation som enligt islamologen Jan Hjärpe gjorde att "enkla muslimer" blev "arga, illamående", fick "kräkreflexer" och kände sig "hjälplösa". Att Ecce homo inte räknades som en provocerande handling mot kristna berodde på att de bilderna var "till stöd för en missaktad och diskriminerad grupp" (homosexuella).

Teckningarna som visas i Malmö är ganska plumpa, utan varken udd eller mening. Så får vi nu se en rad upprop, manifestationer och debattartiklar till stöd för de "illamående" kristna?

Är ateist och yttrandefrihetsfundamentalist, och menar således att tecknarna naturligtvis har rätt att utan inskränkningar uttrycka sina åsikter på det sätt de själva önskar, och de troende måste tåla att deras religion ifrågasätts och kritiseras. Men varför är karikatyrer som förlöjligar kristna symboler okej - men inte muslimska?


Fakta/Sofielunds Folkets hus

  • Föreningen Sofielunds Folkets hus samarbetar med bl.a. Attac, Malmö stad, Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
  • Föreningen får bidrag från bl.a. Malmö Stad, Boverket, EU samt via Storstadssatsningen.
  • Utställningen har tidigare visats på det likaledes skattefinansierade Folkuniversitetet i Malmö.