Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-21

"Kampen mot kapitalet viktigast"

Flertalet svenska fackförbund insåg för åtskilliga decennier sedan att den grova socialistiska retoriken inte gick hem hos folket. Men inte Transport, vars ordförande Per Winberg i somras lovade strid vid en borgerlig valseger. Som en bestraffning av medborgarna för valresultatet laddar därför Winberg nu upp för en rejäl strejkvår - långt innan avtalsförhandlingarna kommit igång.

LO-kollegan IF Metall vill istället avvakta med vapenskramlet tills förhandlingarna eventuellt kärvar, en inställning som får den stridslystne Winberg att rasa mot Metalls ledning.

- Vår kamp handlar om kampen mot kapitalet, och det ska de ställa upp på nu. Allt annat är bara fjäsk för kapitalet, säger Per Winberg till SR.

Facket borde välja sina strider med omsorg istället för att vidta huvudlösa stridsåtgärder mot kapitalismen och den demokratiskt valda regeringen. Varken socialism eller maffialiknande utpressning gagnar medlemmarna.

LO:s ledning är dock föga intresserade av en politisk strejk.
– Främsta skälet är att så länge en regering inte bryter mot grundlagen och regeringsformen anser vi inte politisk strejk vara ett medel som vi ska tillgripa i en demokrati. Det blir naturligtvis orimligt om fackföreningsrörelsen ska gå ut i politisk strejk för varje beslut som en borgerlig regering fattar, och som vi faktiskt kände till redan innan valet, säger Anders Ferbe, som sitter i förbundsstyrelsen på Metall.

Gruvarbetarna är bland dem som driver kravet inom LO på en politisk strejk. Får vi se Reinfeldt följa i Thatchers fotspår vad gäller gruvstrejker eller blir det ett blött finger i luften som vanligt?

Etiketter: