Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-29

Lästips: Intresset ljuger aldrig

Per T Ohlson om hur valsegern fått Alliansen att ändra prioriteringar och intressen. Före valet menade Reinfeldt att vi Sverige är "en stat där partibok i praktiken är nödvändig för den som vill göra karriär". Nu, efter valet, är tonen en aning mera dämpad.

  • Då, före valet, gällde det att agera "skyndsamt" och "omgående". Nu, efter valet, är utnämningspolitiken "inget man gör om över en natt". Reformer måste ske "gradvis".
  • Då var språkbruket kategoriskt. Det gällde att bryta en politisk "makthegemoni" genom "tydliga förändringar" . Nu betonas att "utnämningsmakten inte är ett enhetligt system som kan behandlas på ett enda sätt".
  • Då fanns det "ett inte obetydligt behov" av att "se över tillsättandet av ledamöter i utredningar", även om de inte omfattas av RF:s skicklighetsprincip. Nu är det självklart att "parlamentariska utredningar måste reflektera valresultat".

Även Alliansens företrädare är simpla politiker, vilka gärna låter sig drabbas av maktens berusning och vill gynna de sina. Men det är svagt att före valet tala för en brytning med rådande politiska maktkultur, och efter segern blott ersätta sossar med "nya" moderater. Inte mycket till storstilade reformer, även om de var skyndsamma.

Men man får vara glad för det lilla. Flera veckor har gått utan att Unckel (m) tilldelats ännu ett prestigejobb. Och stackars Lars Danielsson (s), han gör lika mycket på jobbet idag som han gjorde den 26 december 2004.

Etiketter: ,