Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-11

LO och bristen på etik

År 2001 upptäckte Folksam Sak (F-Sak) att VD:n i dotterbolaget Folksam International (F-Int) försökt förskingra 150 miljoner kronor och dessutom redan orsakat skador för cirka 600 miljoner kronor. VD:n fick genast kicken men styrelsen i F-Sak och dess ordförande Wanja Lundby-Wedin valde att inte polisanmäla honom.

Dotterbolagets förluster var flera hundra miljoner högre än bolagets värde enligt årsredovisningen, vilket var särskilt allvarligt vid denna tidpuknt för moderbolaget vars tillgångar var på väg att bli mindre än vad myndigheterna kräver för att trygga åtagandena mot kunderna.

Att själv begära det i konkurs hade inte sett särskilt snyggt ut, istället lät man någon annan göra det smutsiga arbetet. Bolaget såldes under falska förespeglingar, bl.a. var halva bolagets kapital pantsatt, för en krona till fyra privatpersoner. Innan Finansinspektionen skulle utvärdera och godkänna affären friserades siffrorna med 320 miljoner kronor. De nya ägarna var chanslösa - bolaget gick snart omkull med 1,1 miljarder i skulder och blev en av de största företagskonkurserna i Sverige någonsin.

Antingen visste styrelsen inte hur illa det stod till med dotterbolagets ekonomi - och då har den misskött sitt uppdrag. Eller så sålde man bolaget under falska förespeglingar vilket är ännu värre.

Den svindlande VD:n jag skrev om i början hade en ansvarsförsäkring tecknad i Folksam. I torsdags - snart fyra år efter skandalen - tvingades försäkringsbolaget betala ut 50 miljoner kronor i skadestånd till konkursboet.

Försäljningen av F-Int räddade F-Sak, och ägarna - fackföreningsrörelsen - sitt aktiekapital. Men minns Folksam International när Wanja Lundby-Wedin i valrörelsen talar om bristen på etik i näringslivet, ty det är en kvinna som vet vad hon talar om.