Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-11

Ikoner på dekis

Några vänsterhjältar tycks ha lite trubbel just nu. Främst Fidel Castro, brorsan eller de som försöker påskina att de lever. Det enda livstecknet från Castro-bröderna sedan två veckor är en papperslapp med en liten hälsning som Hugo Chavez säger sig ha fått. Med tanke på att Brezjnev var senil under sina sista år så borde väl en död president inte vara några problem för en sann kommunistdiktatur. Såg förresten en lämplig Castro-standin i Stockholm Pride.

En annan vänsterikon vars image naggats i kanten är nobelpristagaren i litteratur Günter Grass som nu erkänner att han som 17-åring frivilligt tog värvning i Himmlers Waffen-SS. Tidigare har han påstått att han blev inkallad i det reguljära försvaret i slutet av kriget..

Uppdatering 14/8: Reaktioner på Grass erkännande har kommit från många håll, en "global chock" sammanfattar Frankfurter Allgemeine. En ledande tysk litteraturkritiker säger att "om jag vore cynisk skulle jag säga att han inte avslöjade det tidigare för att missa chansen att tilldelas ett Nobelpris". Ledarskribenten på tidningen Bild skriver att "Grass erkännande, precis innan han publicerar sin självbiografi, lämnar kvar en dålig smak av marknadsföring". Enligt DN-artikeln nedan ryktas det t.o.m. att Grass var angivare åt Gestapo.