Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-03

Mp: "Flygskatten gynnar låginkomsttagare"

Veckans stolpskott levererades igår av ex-vpk:aren och för tillfället miljöpartisten Karin Svensson Smith i en debattartikel om flygskatten, publicerad i Sydsvenskan. Bl.a. kritiserar hon Alliansen för dess motstånd och pekar på att en medlem i brittiska Tories faktiskt är för skatten. So what?

Även det klassiska "FN tycker som jag, alltså har jag rätt"-argumentet vädras. Vidare menar hon att Sturup är en attraktiv flygplats, därför är det ingen tillfällighet att "det finns reguljära bussförbindelser från Köpenhamn". Fakta är dock att när Ryanair etablerar sig på en flygplats ser man alltid till att det finns bra buss-/tågförbindelser till närmaste storstad. Att buss till Danmark är möjligt kan man tacka ett annat av miljöpartiets hatobjekt - Öresundsbron.

Hon berättar också att Sverige är billigt för flygbolagen. Men då menar hon fraktflyget - som inte omfattas av flygskatten.

Det riktiga magplasket är dock slutsatsen att "flygskatten gynnar låginkomsttagare". Skälet säger hon är att grundavdraget höjs något. Men skattesänkningen är så liten att den äts upp redan vid en (1) enkelresa inom EU.

Att den flygreseform som låginkomsttagare väljer i första hand blir 25-100 procent dyrare blundar Svensson Smith naturligtvis för. När mp påstår att låginkomsttagare gynnas av flygskatten är det under förutsättning att de inte flyger överhuvudtaget.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

Etiketter: , ,