Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-10

Vem ska styra utrikespolitken?

I takt med att konflikten i Mellanöstern eskalerat hörs återigen krav på att EU ska agera i internationella frågor. Särskilt m och fp förespråkar en gemensam utrikespolitik och att andelen majoritetsbeslut inom området ska öka.

Varför? Det skulle stärka vår röst och vårt inflytande internationellt sägs det. Men vems röst och vems inflytande? Inte är det Sveriges, och än mindre något svenska folket kan rösta om.

Att nå enighet om utrikespolitiken är endast möjligt så länge de stora länderna går i takt. Varken Tyskland, Storbritannien eller i synnerhet Frankrike kommer vika en tum från sina respektive linjer, detta gäller särskilt ländernas prestigefrågor. Frihandel, Mellanöstern och Ryssland t.ex. är frågor i vilka positionerna är låsta. Införs majoritetsbeslut kommer således beslut fattas som inte får någon reell roll, länderna gör som de vill ändå. Frankrike kommer även i framtiden driva sin protektionistiska politik, Sverige drömma om Palmeårens gullande med allsköns tyranner och Tyskarna vurma för den ryska oljan.

Dagens Huvudledare i DN propagerar för en gemensam röst i Libanon-frågan, framförallt för att unionen har "realpolitiskt egenintresse" i frågan. Alltså, det är viktigt för varumärket EU att man blir kompis med regimerna regionen. Notera för övrigt hur man beskriver Storbritanniens respektive Frankrikes roll de senaste veckorna. Det förra landet är blott en budbärare för Bush, det senare en "medlare i nöden" som ska rädda USA.

Ett annat dilemma med att låta EU sköta utrikesfrågorna är att vi väljare inte styr längre. Förvisso låter Sveriges röst ibland illa, men det är ändå något som indirekt beslutats i allmänna val och är vi inte nöjda så byter vi förhoppningsvis regering. Tillåts EU bestämma har väljarna i Sverige endast upp till fyra procent av inflytandet över den förda politiken.

Men visst, majoritetsbeslut inom EU:s utrikespolitik är möjligt - den dag då alla anpassat sig till Frankrike. Men inte är det väl deras internationella inflytande m och fp vill stärka?