Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-07

Yttervänsterns demokratiförakt

Runtom i landet pågår förberedelser för hur de politiska partierna ska agera om man utsätts för attacker under valrörelsen. I Lund har polisen utbildat partierna i säkerhetstänkande, och Fp - som tidigare tvingats flytta p.g.a. vandalisering - tänker bilda en vaktgrupp för att skydda sin valbod. Enligt polisen kommer numera hotet främst från vänsterextrema grupper, såsom det s.k. Osynliga partiet (Op) vilka redan utfört en rad attentat.

Centerpartiet har installerat larm för att skydda sitt lokalkontor.
- Vi har hittills inte fått hot mot individer men i de kretsarna är ju logiken inte kristallklar, så man vet ju aldrig hur det eskalerar, säger den lokale centerledaren.

En företrädare för SAC Syndikalisterna, som är en fackförening långt ut på vänsterkanten känd för sina ofta tumultartade blockader och konfrontativa förhandlingsmetoder, väljer i en intervju att inte ta ställning till Op:s aktioner, men har "förståelse för dem".
- Min innerliga förhoppning är visserligen att folk ser till att folkpartister [...] inte kan visa sig ute.

Härförleden började det ringa nattetid hemma hos några fullmäktigekandidater för Sverigedemokraterna i Lund, det visade sig att någon satt upp annonslappar där folk uppmanades att ringa säljaren mitt i natten. Även fönsterkrossning och sprayade AFA-symboler har förekommit. Samme Syndikalistföreträdare som citerades ovan skrattar åt telefonterrorn och säger att han sympatiserar med aktionen och skulle ställa upp och göra en sådan sak själv - men naturligtvis "vet han ingenting om aktionen".

”Jag delar inte din åsikt,
men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den.”

Det klassiska Voltaire-citatet återkommer jag ofta till när yttrandefriheten diskuteras. I en fras fångas hur viktig frågan är om allas rätt att säga sin mening, att en åsiktsbredd är livsavgörande för demokratin. Även Sverigedemokrater och andra obehagliga element ska få yttra sig utan risk för repressalier.

I vår trygga värld framstår kanhända formuleringen "beredd att dö" som en smula teatralisk, men att fjärma sig så långt från citatets innebörd som yttervänstern gjort numera borde vara en larmklocka för fler än bara brottsoffer och polis.