Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-15

Bokslut: Sommaren

Sommaren lider mot sitt slut och det är dags för en enkel summering innan valrörelsen går upp i varv.

Det är inte bara ute bland kolhydraterna värmen skördat sina offer, även i press och etermedier har torkan varit svår. Men vi bjöds ändå på sedvanliga grilltips, bantningsbluffar och solskenshistorier. En känner sig kränkt, en annan tappar fattningen och en tredje skaffar partibok, någon blir mördad och andra är bara offer för omständigheterna. Och det klipps och klistras i både bilder och valfläsk. I år fick vi också lära oss att solning förebygger cancer, samt, det största avslöjandet av dem alla - bratsen i Båstad hyr sina lyxåk. Tydligen vill pappa inte betala längre...

Till "Sommarens ogrundade rapport" utnämns lärarfackens och RFSL:s DN Debattartikel (1/8) som chockade en Pridestinn journalistkår med att "bara två av 100 lärare beredda att möta homofobi". I undersökningen som genomfördes via e-post tillfrågades 1.400 lärare hade man ett bortfall på hela 60 procent. Dessutom var frågorna tämligen ledande och utan möjlighet till nyanserade svar.

Men ingen sommar utan Sommar. Nedan de fem bästa värdarna i år enligt min mening. Programmen utan musik men med "exklusivt bonusmaterial" finns att ladda hem som mp3-filer här.

  • Åke Ortmark, journalist, 25/6
  • Christer Ericsson, industriman och sjökapten, 6/7
  • Alice Timander, tandläkare, premiärlejon och entertainer, 21/7
  • Sigrid Rausing, förläggare bosatt i London, 30/7
  • Inga-Britt Ahlenius, FN:s internrevisionschef, 5/8