Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-24

Öppna gränser / Guillou / Elbrist

Det blev ingen anstormning av sociala turister i Storbritannien heller visar en genomgång av inrikesdepartementet. Endast en bråkdel av de uppskattningsvis 600.000 personer som kommit från de nya östeuropeiska medlemsländerna har sökt bidrag.
- Detta är produktiva individer som bidrar till ekonomin, säger den ansvarige ministern Tony McNulty till BBC:s nyhetskanal News 24.

Jan Guillou senaste bok i serien om Hamilton, "Madame Terror", handlar i princip om att palestinierna med hjälp av vår kioskdeckarhjälte ger Israel rejält på nöten. Recensenterna är inte alltigenom positiva till boken, Svenskans E. Johansson skriver att boken främst är ett polemiskt inlägg i Mellanösterndebatten.

"Och som sådant är romanen inte bara tendentiös och förutsägbar – är det någon som inte vet var Guillou står i den frågan? – utan också ganska barnslig med sina ädla palestinier och tjusiga militärer. När konsten underordnas ett politiskt budskap och brukas som opinionsbildande slagträ blir det konstnärliga uttrycket nästan ofelbart lidande." utdrag ur recensionen

Sverige har råkat in i en akut energibrist så allvarlig att det oljeeldade Karlshamnsverket startat upp ett av sina tre block, trots rekorddyr olja. Ska den annalkande vintern bli den första som hotet om elransonering blir verklighet?

Snacka om timing, precis när miljömupparna antagligen lämnat över makten till Alliansen. Gissa om vänstern kommer gnälla över den nya regeringens energipolitik.