Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-19

Oraklet i Torp

Det handlar inte om någon skäggig typ som medelst kaffesump spår väder på den norska lågprisflygplatsen. Nej, det är naturligtvis Den store ledaren, vår statsminister, som nu även är orakel. De senaste opinionsundersökningarna visar på ett litet men tydligt övertag för Alliansen - men Persson ser det få andra ser.
- Jag kan gå Drottninggatan fram och läsa av opinionen på en halv procent när.

Att oraklet mest litar till sig själv visar hans utlåtande om undersökningen som visade att det svenska folket har störst förtroende för Reinfeldt i rollen som statsminister.
- Det finns så många opinionsmätningar med tveksam kvalitet, säger Persson till TT.

Men inte nog med oraklets egen opinionsavläsning, han kan lukta tillväxt också. Efter lite röster från hembygden, Vingåkers såg och bilförsäljarna i trakten, spådde Persson i sitt Björkvik-tal de kommande tillväxtsiffrorna från SCB. Han tillade senare att han inte använt de mest exakta redskapen (en abborre kanske?) för att spå tillväxtsiffrorna.
- Men jag vill inte så att säga, man blir bara fåntratt om man börjar på att spekulera för... för... för... för... för... detaljerat, sade han på pressträffen efter sitt tal.

Att Persson gillar rollen som Den store ledaren och att tillväxten är god även i framtiden är inget vi behöver tvivla på.
- Det är underbart att få vara statsminister i ett land som klarar sig bättre än andra länder. Det går som tåget - se bara på de överfulla tågen hit, sade han på ett torgmöte i Eskilstuna.

Dock tyder mycket på att oraklet i Torp fuskat en smula, då det visat sig att SCB-siffrorna av rutin läckt till Perssons närmaste medarbetare innan publicering. Till Internationella valutafonden har SCB intygat att regeringen inte har någon tillgång till uppgifterna innan de släpps till allmänheten.

Att kraftigt marknadspåverkande siffror flyter fritt inom departementen är allvarligt, och ett bra argument för att s-ledaren i framtiden borde hålla sig till Vingåkers såg. Och då hellre som lokal skogsbrukare än statsminister och orakel.