Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-05-05

Torsk på makt

Miljöpartiets skötebarn, den genompolitiserade Djurskyddsmyndigheten (DSM), slåss för sin överlevnad. Av bönder och forskare får den hård kritik, och oppositionspartierna har hotat med nedläggning om man vinner valet.

Bland de senaste årens märkligheter finns

  • Förbjud pälsfarmer
  • Förbjud hästar att stå i spiltor
  • Krav som skulle tvinga en tredjedel av alla ridskolor att lägga ner
  • Likställ 4H-gårdar med zoo/cirkus vilket skulle kräva enorma investeringar för en ideell förening
  • Stoppa fiske med levande agn
  • Stoppa ligghallsdispenser för lantbruk med frigående djur. Fick hård kritik från många håll, bl.a. bönder, veterinärer, kommunpolitiker och Fältbiologerna
  • Man har anställt experter från Djurens Rätt, en organisation som bl.a. släpper ut minkar

För att visa på behovet av myndigheten har man också omdefinierat vad som är försöksdjur och då kräver rapportering till myndigheten.

I den nya försöksdjursdefinitionen ingår bl.a.:

  • Fiskeriverkets provfiskningar, fisken ska räknas och rapporteras. En provfiskning skiljer sig inte från det en vanlig fiskare gör, förutom att en hel del av fisken returneras levande i havet. 7.065.550 fiskar ingick i denna grupp år 2004.
  • Universitetens akvarier, även om det inte sker någon speciell forskning i dessa.

Tack vare breddningen av definitionen kan man nu räkna in 30 gånger fler försöksdjur än när myndigheten bildades. Sammanlagt användes år 2004 enligt DSM 8.017.740 djur i forskning, endast 286.765 av dessa djur skulle klassats som försöksdjur enligt EU:s regler.

Enligt DSM ska alla djur som på något sätt ingår i forskning/utbildning räknas som försöksdjur. Det är själva syftet som avgör, inte om djuret får obehag - eller ens märker något av forskningen. Det kan vara hästar på utbildningar för djurskötare, privatägda katter vars blodprov även används för någon slags forskning eller höns i beteendestudier och iakttas på avstånd.

  • DSM:s definition: 8.017.740 försöksdjur
  • EU:s definition: 286.765 försöksdjur

Låt ansvaret för djurskyddet återgå till Jordbruksverket och lägg ner DSM - denna belöning för gott uppförande till (Mp) och dess f.d. språkrör.

Update 11/5 2006: Vid ett seminarium under rubriken ”När fryser nötkreatur” på SLU Alnarp (8/5 2006) konstaterade de sakkunniga att det saknas vetenskapligt underlag för Djurskyddsmyndighetens beslut att förbjuda ranchdrift utan ligghallar. Forskarna på SLU menar att boskapen t.o.m. har det bättre om de går ute året runt än vistas i ligghallar. Se pressrealese.

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Joacim Persson said...

Några inlägg om DSM och relaterat:
(Om mörtars mänskliga rättigheter)

samt funderingar kring djurförsök

m.m.

08 maj, 2006 13:27

 

Skicka en kommentar

<< Home