Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-11-29

Lästips: Intresset ljuger aldrig

Per T Ohlson om hur valsegern fått Alliansen att ändra prioriteringar och intressen. Före valet menade Reinfeldt att vi Sverige är "en stat där partibok i praktiken är nödvändig för den som vill göra karriär". Nu, efter valet, är tonen en aning mera dämpad.

  • Då, före valet, gällde det att agera "skyndsamt" och "omgående". Nu, efter valet, är utnämningspolitiken "inget man gör om över en natt". Reformer måste ske "gradvis".
  • Då var språkbruket kategoriskt. Det gällde att bryta en politisk "makthegemoni" genom "tydliga förändringar" . Nu betonas att "utnämningsmakten inte är ett enhetligt system som kan behandlas på ett enda sätt".
  • Då fanns det "ett inte obetydligt behov" av att "se över tillsättandet av ledamöter i utredningar", även om de inte omfattas av RF:s skicklighetsprincip. Nu är det självklart att "parlamentariska utredningar måste reflektera valresultat".

Även Alliansens företrädare är simpla politiker, vilka gärna låter sig drabbas av maktens berusning och vill gynna de sina. Men det är svagt att före valet tala för en brytning med rådande politiska maktkultur, och efter segern blott ersätta sossar med "nya" moderater. Inte mycket till storstilade reformer, även om de var skyndsamma.

Men man får vara glad för det lilla. Flera veckor har gått utan att Unckel (m) tilldelats ännu ett prestigejobb. Och stackars Lars Danielsson (s), han gör lika mycket på jobbet idag som han gjorde den 26 december 2004.

Etiketter: ,

2006-11-28

"Flygsäkerhetsreglerna överdrivna"

Privacy Internationals undersökning av myndigheternas övervakning av medborgarna i 36 länder visar att Sverige är näst värst - endast slaget av Storbritannien (via HAX).

I Danmark - på 16:e plats - kritiserade chefen på Kastrup nyligen de hårda säkerhetsreglerna på flygplatserna. Han menar att ständiga skärpningar och tillägg till regelverket de senaste åren knappast stoppar terrorismen, istället drabbas resenärerna vilka behandlas som potentiella förbrytare. Om utvecklingen fortsätter som hittills så kommer det inte att dröja länge förrän passagerarna tvingas passera säkerhetskontrollerna iförda endast underkläder.

Flygplatschefen anser att man förutsättningslöst ska se över hur terroristangrepp kan förhindras, samt att man måste väga hotbildernas reella risker mot de allvarliga inskränkningar i den personliga integriteten som reglerna orsakar.

Reaktionen blev omedelbar från bottensedimenten i Privacy Internationals undersökning. Britterna menar att det kvittar vad Kastrup-chefen tycker eftersom han inte känner till alla hemliga & allvarliga terrorhot. Resenärernas - och därmed medborgarnas - kritik avfärdas med att "passagerarnas uppgift är att komma i tid och känna till reglerna".

Man får en känsla av att det ligger något religiöst i hysterin kring säkerhetsreglerna och oviljan att ta hänsyn till medborgarnas personliga integritet. Politiker och myndigheter tror på övervakning och skärpta kontroller - en övertygelse som inte får ifrågasättas eller ens kritiseras. Gör man det så "går man terroristernas ärenden", när det i själva verket är den repressiva staten våldsverkarna vill ha.

Etiketter:

2006-11-27

En kannibal på stan

Samhällets hantering av brott och straff är grundläggande för medborgarnas känsla av trygghet, viktigare än alla trygghetsnarkomaners välfärd(s)paket tillsammans. Inom politiken präglas tyvärr området av ett tröttsamt käbbel mellan höger och vänster, som blossar upp varje gång kriminaliteten hamnar på löpet.

Är det övervakning, fler poliser, medborgargarden, socialvård eller angiverisystem som ska minska brottsligheten? Bör fängelserna vara snällare/hårdare/vårdande? Fler eller färre permissioner? Avskaffa livstid eller återinför dödsstraff? Är fängelse en bestraffning, hämnd, missbruksvård, vilohem eller omskolning till livet som mönstermedborgare?

De frihetsberövande straffen spelar också en viktig roll som ett skydd för medborgarna mot upprepad och/eller mycket grov kriminalitet. I nuläget släpps livstidsdömda när de fått en godkänd nådeansökan, och personer som dömts till rättspsyk när de bedöms som färdigbehandlade.

Men, vilken sakkunskap har de som bedömer permissioner och frisläppanden - och använder de sig av tillgänglig expertis?

I Malmö kan man på aftonpromenaden numera råka möta något så exotiskt som en gravt schizofren kannibal. Myndigheterna har nämligen beviljat ytterligare ett dygns permission per vecka för en man som 1979 styckade & käkade upp sin flickvän. Det innebär att han, trots upprepade förseelser under tidigare permisar, tillbringar flera nätter i frihet varje vecka. Då mannen med åren blivit än skickligare på att dupera sin omgivning menar läkare att han är farligare idag än när brottet begicks.

Genast känner man sig lite tryggare.

Men å andra sidan - kannibalen kanske kan decimera de ökända ungdomsgängen en aning. Som ett slags urban viltvård, även om jaktbytet antagligen inte frestar fler än jägaren.

2006-11-24

Principer viktigare än hyresgäster

Efter krav från Hyresgästföreningen ser de boende på Apelgatan i Älvsbyn ut att förlora en 15 år gammal förmån, den hyresfria månaden. Detta eftersom hyresgästföreningen "av princip" är negativa till rabatter. (i DN via HAX)

Även i Malmö har föreningen sadlat på en av sina käpphästar. I två funkishus på Ribersborg vill HSB stänga sopnedkasten och bygga en stor sopstation på gården, trots hyresgästernas protester. De boendes s.k. "företrädare", Hyresgästföreningen, vill enligt HSB inte förhandla eftersom föreningen i princip är för sopstationer. Skulle man företräda hyresgästerna som vill behålla sina sopnedkast riskerar man att förlora medlemmar i övriga landet som är förtjusta i sopstationer, anser föreningen.
– Vi är för källsortering. I vanliga fall gör vi upp med fastighetsägaren. Men det kan vi inte när 90 procent av hyresgästerna är emot förändringen, säger Tor Berger på Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna får ingen hjälp - eller motarbetas t.o.m. - om de inte instämmer i organisationens åsiktspaket. Är det rimligt att Hyresgästföreningen hyser åsikter som väger tyngre än sina uppdragsgivares? Varför inte stryka "Hyresgäst-" ur föreningens namn?

2006-11-21

"Kampen mot kapitalet viktigast"

Flertalet svenska fackförbund insåg för åtskilliga decennier sedan att den grova socialistiska retoriken inte gick hem hos folket. Men inte Transport, vars ordförande Per Winberg i somras lovade strid vid en borgerlig valseger. Som en bestraffning av medborgarna för valresultatet laddar därför Winberg nu upp för en rejäl strejkvår - långt innan avtalsförhandlingarna kommit igång.

LO-kollegan IF Metall vill istället avvakta med vapenskramlet tills förhandlingarna eventuellt kärvar, en inställning som får den stridslystne Winberg att rasa mot Metalls ledning.

- Vår kamp handlar om kampen mot kapitalet, och det ska de ställa upp på nu. Allt annat är bara fjäsk för kapitalet, säger Per Winberg till SR.

Facket borde välja sina strider med omsorg istället för att vidta huvudlösa stridsåtgärder mot kapitalismen och den demokratiskt valda regeringen. Varken socialism eller maffialiknande utpressning gagnar medlemmarna.

LO:s ledning är dock föga intresserade av en politisk strejk.
– Främsta skälet är att så länge en regering inte bryter mot grundlagen och regeringsformen anser vi inte politisk strejk vara ett medel som vi ska tillgripa i en demokrati. Det blir naturligtvis orimligt om fackföreningsrörelsen ska gå ut i politisk strejk för varje beslut som en borgerlig regering fattar, och som vi faktiskt kände till redan innan valet, säger Anders Ferbe, som sitter i förbundsstyrelsen på Metall.

Gruvarbetarna är bland dem som driver kravet inom LO på en politisk strejk. Får vi se Reinfeldt följa i Thatchers fotspår vad gäller gruvstrejker eller blir det ett blött finger i luften som vanligt?

Etiketter:

2006-11-20

Två folkhjältar

Göran Persson skakar tass med kollegan Kim Jong IlTyska Welt am Sonntag avslöjar att den dåvarande statsministern Göran Persson (s) i somras personligen fattade avgörande beslut som förhindrade en kärnkraftskatastrof i Forsmark. Den käre ledaren, folkets hjälte, skulle enligt tidningen tillåtit Vattenfall att öppna den undergörande s.k. "Wallmanventilen".

Både Vattenfall och den nyblivne oppositionsledaren dementerar händelsen, kraftbolaget berättar också att någon "Wallmanventil" inte existerar. Däremot finns det en produktionschef på Forsmark 2 vid namn Göran Persson, vilken man tror sammanblandats med sin (s)-märkte namne.

Historien för tankarna till Kim Jong Il som ju är en baddare på både golf och opera. Kanske vill hr partiledare Göran Persson dela med sig lite av sina digra kunskaper om kärnkraft till den vetgirige diktatorn?

- Förstår du kärnkraften?
- Ja, det gör jag. Jag har trots allt läst på kemisk-teknisk linje på gymnasiet, så jag förstår vad det handlar om.
Den kunnige Göran Persson i en äldre intervju i SvD.

Uppdatering: Ny länk till SvD, då den tidigare sidan raderats.

Endast selektiv kritik okej

Återigen har religionskritiska karikatyrteckningar publicerats i norden. Men med all säkerhet kommer inte några politiskt korrekta journalister eller kulturkoftor rycka ut till den utpekade trosinriktningens försvar den här gången, ty nu är det kristna symboler som förlöjligas.

Kristi lärjungar som super och spyr hör till motiven på de teckningar vilka revs ned av en förargad besökare på den nyöppnade utställningen på Sofielunds Folkets hus i Malmö. Upphovsmannen är förvånad att någon kunde uppröras av karikatyrerna, de var ju inte "speciellt förargelseväckande".

Muhammedbilderna var en provokation som enligt islamologen Jan Hjärpe gjorde att "enkla muslimer" blev "arga, illamående", fick "kräkreflexer" och kände sig "hjälplösa". Att Ecce homo inte räknades som en provocerande handling mot kristna berodde på att de bilderna var "till stöd för en missaktad och diskriminerad grupp" (homosexuella).

Teckningarna som visas i Malmö är ganska plumpa, utan varken udd eller mening. Så får vi nu se en rad upprop, manifestationer och debattartiklar till stöd för de "illamående" kristna?

Är ateist och yttrandefrihetsfundamentalist, och menar således att tecknarna naturligtvis har rätt att utan inskränkningar uttrycka sina åsikter på det sätt de själva önskar, och de troende måste tåla att deras religion ifrågasätts och kritiseras. Men varför är karikatyrer som förlöjligar kristna symboler okej - men inte muslimska?


Fakta/Sofielunds Folkets hus

  • Föreningen Sofielunds Folkets hus samarbetar med bl.a. Attac, Malmö stad, Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
  • Föreningen får bidrag från bl.a. Malmö Stad, Boverket, EU samt via Storstadssatsningen.
  • Utställningen har tidigare visats på det likaledes skattefinansierade Folkuniversitetet i Malmö.

2006-11-18

(s): valförlust mediernas fel

Som väntat blev Socialdemokraternas eftervalsdebatt inte mycket till en konstruktiv omprövning av idéerna. Igår kungjorde Sven-Erik Österberg att valförlusten orsakades av medierna, eftersom dessa var ointresserade av att berätta om Alliansens otäcka förslag före valet.

Han menade vidare att det inte att det finns någon anledning för partiet att ändra arbetsmarknadspolitik, istället borde man satsa på ännu fler s.k. plusjobb. "Det är bättre än att människor får ge sig ut på den fria marknaden för att hitta ett jobb" ansåg Österberg.

Socialdemokraterna tycker alltså fortfarande att låtsasjobb är bättre än riktiga jobb. Med det vassa jobbpaketet får partiet nog förbereda sig på en lång tid i opposition.

Etiketter:

2006-11-17

Skogsägarnas moral hazard

Snart två år efter stormen Gudrun är virkespriserna nu tillbaka på samma nivåer som tidigare. I Skogsbarometern från LRF Konsult och Swedbank konstateras att hela sex av tio skogsägare fått en ersättning som är lika bra eller bättre än vad de förväntade sig. Bara tre av tio är besvikna.

Orsaken till de positiva tongångarna är naturligtvis att skattebetalarna tvingades rycka in när den socialdemokratiska regeringen köpte sig goodwill efter tsunamihaveriet några veckor tidigare.

Vetskapen om att staten står för ersättningen har gjort att skogsägarnas vilja att teckna de relativt billiga försäkringarna inte ökat nämnvärt, antalet försäkrade har bara stigit med tre procent sedan stormen. Knappt hälften av skogsägarna har idag en försäkring som täcker både brand och storm, elva procent har ingen försäkring överhuvudtaget.

Insikten bland skogsbönderna om att staten alltid finns till hands när det kniper har lett till moral hazard, ett ansvarslöst om än rationellt agerande när man struntar i försäkringar.

Varför ska skattebetalarna subventionera skogsägare som inte vill lägga en liten del av intäkterna på försäkringar? Kan alla företag, oavsett bransch, strunta i försäkringar numera?

Särbehandlingen av skogs- & lantbruket lär inte minska med en centerpartist som jordbruksminister, tvärtom hoppas branschen nu på ännu mera pengar. Exempelvis ska 5,8 miljarder kronor utbetalas i december till bönder i Skåne och på Gotland som plåster på såren för den soliga sommaren.

2006-11-16

Milton Friedman har avlidit

Ekonomen och nobelpristagaren Milton Friedman har avlidit idag. Han blev 94 år.

Genom sitt långvariga och engagerade försvar för klassiskt liberala principer inom både ekonomins och politikens område har han blivit en av de viktigaste förgrundsgestalterna för den liberala renässansen, nyliberalismen, som skett under de senaste 20 åren.
Om Milton Friedman av Mats Ekelund, Liberalismen

Tillägg 17/11 kl 01:30: Hittade det ursprungliga Reuterstelegrammet och kan konstatera att TT:s översättning var av det mer kreativa slaget.

Milton Friedman hade till skillnad från många andra ekonomer förmågan att kommunicera sina tankar, se t.ex. citaten nedan och den här filmen som Dick Erixon hänvisar till.

  • There's no such thing as a free lunch.
  • The government solution to a problem is usually as bad as the problem.
  • Many people want the government to protect the consumer. A much more urgent problem is to protect the consumer from the government.
  • Only government can take perfectly good paper, cover it with perfectly good ink and make the combination worthless.

Läs mer om Milton Friedman hos bl.a. Henrik Alexandersson och Johan Norberg.

Gärna fiasko när andra betalar

På Lunds konsthall är det glada miner trots att besökssiffrorna sjunker som en sten, från 160.000 besökare år 2003 till beräknade 57.000 i år. Konsthallschefen känner sig lugn eftersom hon inte tänker i "så korta perspektiv", och konstaterar att man hade en (1) populär utställning ifjol och tänker satsa stort nästa år med två förmodat populära utställningar. Man har totalt fem utställningar per år och nettobudgeten är på 6 miljoner.

- En konsthall som finansieras av skattemedel måste någon gång visa det Lundaborna vill se, säger kommunalrådet Tove Klette (fp).

Till syvende och sist är det dock hos de nu klädsamt kritiska politikerna som ansvaret ligger. De har inkasserat miljonbelopp i skatt och sen uppdragit åt konsthallen att visa något som uppenbarligen inte lockar invånarna trots fri entré.

Antingen får man visa det folk vill se, men då kan en privat aktör/gallerist lika gärna stå för kalaset. Eller så fortsätter man arrangera utställningar som ingen besöker - men då kan man inte heller kräva att vanligt folk ska tvingas betala.

2006-11-15

Putin en hotbildsentreprenör

I senaste Axess skriver Johan Eriksson, docent i statsvetenskap, samt Erik Noreen, docent i freds- och konfliktforskning, att bakom uppmärksammade hotbilder finns ofta särskilda intressen, och inte nödvändigtvis en verklig fara.

Bland dem som forskar om hotbilder finns en relativt bred konsensus om att det inte finns något enkelt eller naturligt samband mellan "verkliga" hot och de hotbilder som får uppmärksamhet av myndigheter, statsmakt och nyhetsmedier. Istället är hotbilder resultat av psykologiska, politiska, byråkratiska och mediala processer, genom vilka skilda tolkningar, idéer och intressen filtreras. I grunden finns ofta en ambition att forma den politiska dagordningen.

De konstaterar också att hotbilder inte talar för sig själva, utan kräver skickliga hotbildsentreprenörer som aktivt sållar, tolkar och propagerar för hotbilden. Därför är det viktigt att man försöker genomskåda retoriska knep och massmediala överdrifter när en hotbild får stor uppmärksamhet i debatten.

Galna ko-sjukan, fågelinfluensan och de senaste veckornas klimathysteri är några exempel på löpsedelsstoff. Medierna har insett att hotbilder säljer, varför kritiska röster som kan förstöra en bra story inte ges något utrymme.

I Ryssland pågår för tillfället en statsdirigerad kampanj som tycks vara en kombination av Putins maktfullkomlighet, folkhälsofundamentalisternas påhittade skräckhistorier och slaskpressens känsla för hysteriska drev. Medierna fylls av artiklar och notiser om en drastiskt ökande spritdöd, trots en sjunkande dödlighet de senaste åren enligt hälsovårdsdepartementet. Orsaken till den plötsliga fokuseringen på alkoholens skadeverkningar tros vara Kremls önskan att åternationalisera alkoholindustrin.

- Myndigheterna är ute efter att tjäna pengar. Det är som på Sovjettiden, när spritmonopolet var en viktig inkomstkälla för staten, säger Anatolij Visjnevskij, demograf vid ryska vetenskapsakademin, till AFP.

Det är tydligen inte bara svenska politiker som utnyttjar folkhälsoargumentet för att maximera intäkterna från spriten. "Det råa vinstintresset" brukar det kallas.

2006-11-14

Röster i radio

"På 1950-talet var nästan hälften av riksdagsledamöterna med [i nykterhetsgruppen], men sedan 60-talet har de blivit färre och färre. Ute i samhället är det tvärtom, där har nykterhetsrörelsen fått ett uppsving de senaste åren."

Så praktiskt att jämföra 50 års nedgång i riksdagen med några års uppgång för organisationerna. Sant är att nykterhetsrörelsen har fått fler medlemmar de senaste 20 månaderna, men det är en ökning från mycket låga nivåer - 80-90 procent under toppsiffrorna under 1900-talets första hälft.


"Det anses också vara till Israels nackdel att de neokonservativa vildhjärnorna håller på att ersättas av pappa Bushs realpolitiker."

Det är inte ofta en journalist öppet deklarerar sitt förakt för en viss politisk inriktning. Men så var det ju också Cecilia Uddén som varit i farten. Ni vet, hon som inte anser sig behöva vara opartisk.

2006-11-13

Room service de luxe

När Nordiska rådet i förra veckan höll möte i Köpenhamn övernattade deltagarna på hotell som mot en avgift på motsvarande 250 SEK fixar prostituerade för leverans på rummet. Bl.a. erbjuds denna tjänst på Radisson SAS Royal Hotel som till drygt hälften ägs av svenska, danska och norska staten.

Radisson SAS lovar "100% Guest Satisfaction Guarantee". Gäller den alla tjänster hotellet tillhandahåller?

Samtidigt som den förr så frigjorda vänstern basade över hotell vilka förmedlar sextjänster talade man indignerat om bristen på porrfilmsfria hotell. "Sila mygg och svälja kameler" heter det väl.

Naturligtvis bör hotellet tillhandahålla de tjänster som gästerna efterfrågar (och är lagliga), men lika självklart är att ägarna ytterst har ansvaret.

Etiketter:

2006-11-10

Jämställdhet på hög nivå

Jämställdhetskampen når nya nivåer i Norge, nu har den ansvariga ministern uttryckt önskemål om att ta bort titlarna "fru" & "fröken" från flygbiljetterna eftersom det enligt henne är otidsenligt att kvinnor måste ange mer detaljerade uppgifter vid bokning än män.

Härligt med politiker som vet att engagera sig i de riktigt stora frågorna.

Jättefranskan inget att skryta med

Franska Airbus förlorade i onsdags en kund på sin nya superjumbo A380. Efter en rad tekniska problem som orsakat två års försening av leveranserna och merkostnader på fem miljarder EUR, har Federal Express valt att bryta kontraktet på tio flygplan med optioner på ytterligare tio. Istället har man vänt sig till den amerikanska ärkerivalen Boeing och beställt 15 flygplan.

Krisen fortsätter således för den europeiska flygkoncernen. FedEx order lär bara vara den första i raden av annullerade kontrakt till följd av förseningarna, om fabriken inte lyckas kompensera kunderna ekonomiskt. Totalt har antalet nya order halverats under 2006 jämfört med fjolåret, och tyngda av internt maktspel, nationell prestige och tre VD:ar på mindre än ett halvår har vinsten förra året på 279 miljoner EUR vänts till förmodad förlust på 195 miljoner EUR i år.

Airbus är, från början till slut, ett europeiskt politiskt skrytprojekt där skattebetalarna står för riskkapitalet. När "vi" lade krutet på lyxiga Concorde utvecklade jänkarna succéerna Boeing 737 och 747. Nu är vi snart där igen, Boeing 787 är på gång och brasilianska Embraer på stark frammarsch - samtidigt som A380 fördröjs ytterligare.

Etiketter:

2006-11-07

Utsläpp för världens bästa

I veckan samlas världens ledande klimatalarmister i Kenya, totalt väntas 7.000 personer delta i det internationella FN-toppmötet.

Till Nairobi kan man flyga via bl.a. Amsterdam, Bryssel och Zürich. Om man förutsätter kontinuerlig hastighet under hela flighten kommer varje mötesdeltagare som reser från Zürich att förbruka ca 500 liter flygbränsle t/r vilket ger ca 1,7 ton koldioxid. Start och landning samt anslutningsflyg är ej inkluderat. En del delegater kommer förvisso från Afrika, men å andra sidan är många från Nord- och Sydamerika samt Asien och Oceanien, vilket mer än väl torde kompensera de varierande sträckorna till mötet.

Uträkningen gäller reguljärflyg med de modernaste och snålaste flygplanen. Journalister, demonstranter samt VIP i privatjet är ej medräknade.

Totalt kommer de utsläppsoroade delegaterna att förbruka minst ca 3.500.000 liter bränsle och släppa ut drygt 11.800 ton CO2 på sina flygresor till och från klimatmötet.

Gemene man ska dra ner på resandet medan FN gör tvärtom - trots att nya upplevelser i andra kulturer är svårare att ersätta än förhandlingar som skulle kunna avklaras via internet.

Nästa år, när sommaren kommer i april, värmerekorden slås i juli och isbrytarna ligger vid kaj i december, bör vi därför minnas att bakom en del av detta finns sådant resursslöseri som klimatmötet i Nairobi*. Det skulle väl isåfall vara det mest konkreta FN bidragit med på mycket länge, vanligtvis är resultaten från den här typen av pretentiösa konferenser inte ens värda pappret de är skrivna på.

Tänkvärt om miljön skriver bl.a. HAX, Tar fisken slut? & Kampanj-journalistik, samt Dick Erixon, Solaktivitet och temperatur & Hycklande kampanjjournalistik.

* Ett resonemang som kräver att man, åtminstone för ett ögonblick, sväljer domedagsprofeternas teori om att människan påverkar klimatet i en utsträckning som leder till världens undergång.

2006-11-03

Noterat: 3 x Afrika

Frankrike delaktigt i folkmord?
"Myndigheterna i Rwanda utreder möjligheterna att anmäla Frankrike till Internationella brottsmålsdomstolen för delaktighet i folkmordet 1994. Flera rwandiska vittnen hävdar att franska soldater samarbetade med hutuextremisterna."


Yttrandefriheten begränsas
Det är inte bara i Ryssland yttrandefriheten sitter trångt numera. I Sydafrika har en populär radiopratare dragits inför det statliga radio- och tv-bolagets disciplinnämnd eftersom han i direktsändning avslöjade att den av regeringen handplockade chefen förbjudit honom att intervjua en rad kritiska debattörer.

Inom företaget har man tagit fram en lista med bannlysta personer. På den finns bl.a. presidentens bror eftersom han kritiserat Sydafrikas undfallenhet mot Zimbabwes diktator Mugabe, samt mediebolagets korrespondent i Mellanöstern efter att hon råkade uttala sig positivt om Israel. Enligt interna riktlinjer får endast den palestinska sidan omnämnas positivt.


Positiv ekonomisk trend
De senaste siffrorna från Världsbanken visar att den negativa trenden för många länder i Afrika äntligen kan ha vänt. Antalet konflikter minskar, tillväxten ökar, företagen blir mer konkurrenskraftiga, fler barn får skolundervisning och läskunnigheten ökar.

Bilden är förvisso splittrad, i exempelvis Zimbabwe går det raskt utför, men totalt sett kan det vara början på en återhämtning för en kontinent härjad av krig och korrumperade regimer.

Läs mer om vikten av ett effektivare bistånd som satsar på bl.a. ett fungerande rättssystem och handelsliberaliseringar.

Etiketter:

2006-11-01

Kulturtips: Duckomenta i Malmö

Ett tips i sista minuten, redan på lördag är det sista dagen för Duckomentas första utställning i Skandinavien.

I snart 25 år har konstnärsgruppen Interducks från Braunschweig velat utmana gränserna mellan fin- och populärkultur när man med stor skicklighet och kännedom om originalens material och tekniker "disneyfierat" världens mest kända konstverk. Såg utställningen i Tyskland för drygt tio år sedan och kan lova att den lockar till både leenden och förundran över hur väl Disney's figurer smälter in i verk av Rembrandt, Giacometti och da Vinci.

"Ta med dig glimten i ögat och låt Interducks guida dig på en alternativ resa genom mänsklighetens duckomenterade historia."

Duckomenta
Kulturhuset Mazetti, Malmö, 19/10 till 4/11 2006

  • Onsdag & fredag kl 11.00-18.00
  • Torsdag kl 11.00-20.00
  • Lördag kl 11.00-16.00

Någon som minns...

... att den liberale centerpartisten Fredrick Federley i maj uppmanade "alla som inte delar SVT:s världssyn" att sluta betala TV-licensen? Man kan undra vad den alltid lika principfaste Federley själv gör med inbetalningskortet från Radiotjänst.

  • Han licensskolkar eftersom han inte delar "SVT:s världssyn".
  • Han delar "SVT:s världssyn" och betalar licensen.

Vilket alternativ som är bäst vet jag inte - en "grov brottsling" med bra åsikter eller ännu en mediekåt politiker som delar SVT:s världssyn?

Tips: Se Federleys motioner som nu finns online. Platt skatt & marknadshyror lär väl inte ha någon chans i nuläget, men bara att frågorna tas upp av en riksdagsledamot från ett regeringsparti är glädjande.