Statens storlek bestäms långt mer av hur mycket regeringen
kan pressa ut i skatt än av någon ideologi. / M. Friedman

2006-08-27

På resande fot & snart val

Nu är det bara tre veckor kvar till valet, och sossarnas valmaskineri som nu kommit igång är imponerande att beskåda. Inget parti kan både köpa & skrämma väljare som de. Nu har man dessutom lånat Moderaternas framgångsformel - att låna idéer. Fastighetsskatten och det nya invandraravtalet t.ex.

Det är inte underligt att andelen osäkra väljare fortfarande är stor, årets val känns svårare än någonsin. Partier har kopierat varandras åsikter, kohandlat och slipat av alla vassa hörn för att passa in i ett (s)-indoktrinerat folkhem.

En liten hjälp på vägen är de många testerna på nätet av skiftande kvalitet. Ett exempel på en dålig sådan (hoppas jag) är Göteborgs-Postens test där man kan få reda på vilken partiledare man är mest lik. Jag gjorde testet flera gånger för säkerhets skull, det kunde ju vara fel på servern eller nåt. Resultatet blev nämligen...

Peter Eriksson (mp)

Har du skägg och är du från Norrland? Annars är det nog det enda som skiljer dig och språkröret Peter Eriksson åt.
Du är en person som tar stor plats, både socialt och i arbetet. Du har ett stort engagemang och ser till att fokusera kraften där det behövs. Andra får tänka på formerna. Miljötänkandet är centralt i ditt liv och landet går före staden.

Nu lämnar jag den trygga Norden för en vecka, arbete på fjärran ort väntar. Under tiden blir det inga mailsvar eller publicerade kommentarer här på bloggen. När jag är åter har poströstningen redan startat och vi kan räkna femton dagar kvar till stridens avgörande. Väl mött!

Uppdatering 4/9: Åter hemma i höstrusket sedan ett drygt dygn efter en synnerligen lyckad jobbvecka i söder nästintill helt avskuren från det svenska nyhetsflödet. Det är faktiskt ganska skönt ibland att inte följa medierna minituöst...

2006-08-25

Korinter till ögon & hatten på sned

Idag fredag skulle utbildnings-, kultur- & forskningsminister, mångmiljonären Leif Pagrotsky, deltagit i en debatt med unga forskare inom Medicinska fakulteten på Lunds Universitet. Men sent i onsdags kväll kom besked om att Pagrotsky tyvärr var upptagen. Mötet som varit inbokat sen i april skulle handla om anslag, jämställdhet och arbetsrätt för forskare. Man försökte få till stånd ett nytt möte snarast men fick kalla handen från Stockholm. Gunnel Gennebäck, ansvarig för Pagrotskys kalender, tycker inte att det är någon brådska.
- Professorerna och doktorerna finns kvar på Lunds universitet, säger hon till Sydsvenskan.


Vad Paggan ska göra istället? Han ska åka till Tomelilla och inviga utställningen Pepparkakeland, gjord av elever från ortens högstadium.

Svensk forskning sägs vara ett högprioriterat område för den Socialdemokratiska regeringen. Jag tror det först när jag ser det.

Leif Pagrotsky bakar pepparkakorUppdatering 26/7: Pagrotsky kommenterar nu åsikten att han inte prioriterar forskning.
- Skitsnack.

Vidare påstår han att han besökt Lunds universitet flera gånger sedan han blev ansvarig minister, något som tillbakavisas av universitetets akademisekreterare. Enligt honom har Pagrotsky endast gjort ett officiellt besök, det var vid förra årets promovering.

På bilden Leif Pagrotsky i Tomelilla.
Foto L. Westerlund, bildrättigheterna ägs av Sydsvenskan.

Sedlighetspolisen laddar om?

Efter att själva ingripit mot nöjesställen samt regeringsrättens beslut i maj att neka en ideell förening i Göteborg att servera alkohol i ett slutet sällskap med hänvisning till luddiga klädselregler tänker nu Stockholms stad utreda hur man bör tolka alkohollagen.

Även om QX artikel inger ett visst hopp kan man med tanke på många byråkraters och Göteborgs-vänsterns fallenhet för nymoralism befara det värsta.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

Etiketter: ,

Danska sjukhus betygsätts

I Danmark införs i oktober ett betygssystem för landets sjukhus. Med kriterier som bl.a. hygien, den fysiska miljön och förmågan att hålla ingångna avtal ska sjukhusen betygsättas med en till fem stjärnor.

Det råder en bred enighet både i Folketinget och bland läkare och patientföreningar om nyttan av systemet som ska publiceras på nätet.
- Patienterna kan välja var de vill bli behandlade, och personalen kan jämföra och bli bättre, säger inrikesministern Lars Løkke Rasmussen.

Motståndare till betygen är Socialdemokraterna eftersom man anser det missgynnar dåliga sjukhus.

Tänk om Alliansen vågade införa ett sådant betygssystem även Sverige. Men (s) skulle nog vara motståndare här också, med framångar som S:t Göran väger ideologi tyngre än hänsyn till patienterna.

  • Danska sjukhus betygsätts med stjärnor, SVT Text, 24/8 2006

Etiketter: ,

2006-08-24

Öppna gränser / Guillou / Elbrist

Det blev ingen anstormning av sociala turister i Storbritannien heller visar en genomgång av inrikesdepartementet. Endast en bråkdel av de uppskattningsvis 600.000 personer som kommit från de nya östeuropeiska medlemsländerna har sökt bidrag.
- Detta är produktiva individer som bidrar till ekonomin, säger den ansvarige ministern Tony McNulty till BBC:s nyhetskanal News 24.

Jan Guillou senaste bok i serien om Hamilton, "Madame Terror", handlar i princip om att palestinierna med hjälp av vår kioskdeckarhjälte ger Israel rejält på nöten. Recensenterna är inte alltigenom positiva till boken, Svenskans E. Johansson skriver att boken främst är ett polemiskt inlägg i Mellanösterndebatten.

"Och som sådant är romanen inte bara tendentiös och förutsägbar – är det någon som inte vet var Guillou står i den frågan? – utan också ganska barnslig med sina ädla palestinier och tjusiga militärer. När konsten underordnas ett politiskt budskap och brukas som opinionsbildande slagträ blir det konstnärliga uttrycket nästan ofelbart lidande." utdrag ur recensionen

Sverige har råkat in i en akut energibrist så allvarlig att det oljeeldade Karlshamnsverket startat upp ett av sina tre block, trots rekorddyr olja. Ska den annalkande vintern bli den första som hotet om elransonering blir verklighet?

Snacka om timing, precis när miljömupparna antagligen lämnat över makten till Alliansen. Gissa om vänstern kommer gnälla över den nya regeringens energipolitik.

2006-08-21

Italienska skamfläckar då och nu

Nyheterna, överdrifterna och ibland rena vandringssägner om Silvio Berlusconi var många (här) och de spreds flitigt. Med den mediebilden var det väntat att glädjen blev stor i praktiskt taget hela den europeiska vänstern över högerpresidentens valförlust i april.
– Berlusconi har varit en skamfläck för hela Europa,
kommenterade Cecilia Malmström (fp) valförlusten.

Inte för att jag hade något förtroende för Berlusconi, men till slut kändes den svenska rapporteringen från Italien mer som ett utdrag ur "Råttan i pizzan" än objektiv journalistik.

Med tanke på ivrigheten att svartmåla Berlusconi är det lustigt att så lite har hörts om Italien den senaste tiden. Ty med reformerade kommunister vid rodret tycks makten ha än mer underligheter för sig idag än under Forza Italias tid.

Ledaren för regeringspartiet de (måttligt) Reformerade kommunisterna, tillika talman i det italienska parlamentet, skickade förra helgen ett gratulationskort till Fidel Castro på dennes 80-årsdag. "Länge leve den Käre Kommendanten" skrev Fausto Bertinotti i brevet för vilket han senare fått hård kritik för på hemmaplan.

I den Norditalienska staden Padua önskade den socialistiske borgmästaren ta i med hårdhandskarna mot knarket. Sagt och gjort, på några timmar hade polisen rest en tre meter hög mur av stålplattor runt sex bostadshus kända för att vara centrum för droghandel. Sammanlagt spärrade man av bostäder för 15.000 personer. Enligt borgmästaren kommer muren - eller "inhängnaden" som han själv kallar den - underlätta polisens fortsatta arbete.
- Vänstern är så arrogant att de kostar på sig den politiska och moraliska lyxen att bygga en mur för att skilja mellan gott och ont, sade regionens guvernör till Corriere della Serra.

Folkpartiet och vänstern hade kanske rätt i att Berlusconi var hela Europas skamfläck. Men vad är då de reformerade kommunisterna idag?

2006-08-19

Oraklet i Torp

Det handlar inte om någon skäggig typ som medelst kaffesump spår väder på den norska lågprisflygplatsen. Nej, det är naturligtvis Den store ledaren, vår statsminister, som nu även är orakel. De senaste opinionsundersökningarna visar på ett litet men tydligt övertag för Alliansen - men Persson ser det få andra ser.
- Jag kan gå Drottninggatan fram och läsa av opinionen på en halv procent när.

Att oraklet mest litar till sig själv visar hans utlåtande om undersökningen som visade att det svenska folket har störst förtroende för Reinfeldt i rollen som statsminister.
- Det finns så många opinionsmätningar med tveksam kvalitet, säger Persson till TT.

Men inte nog med oraklets egen opinionsavläsning, han kan lukta tillväxt också. Efter lite röster från hembygden, Vingåkers såg och bilförsäljarna i trakten, spådde Persson i sitt Björkvik-tal de kommande tillväxtsiffrorna från SCB. Han tillade senare att han inte använt de mest exakta redskapen (en abborre kanske?) för att spå tillväxtsiffrorna.
- Men jag vill inte så att säga, man blir bara fåntratt om man börjar på att spekulera för... för... för... för... för... detaljerat, sade han på pressträffen efter sitt tal.

Att Persson gillar rollen som Den store ledaren och att tillväxten är god även i framtiden är inget vi behöver tvivla på.
- Det är underbart att få vara statsminister i ett land som klarar sig bättre än andra länder. Det går som tåget - se bara på de överfulla tågen hit, sade han på ett torgmöte i Eskilstuna.

Dock tyder mycket på att oraklet i Torp fuskat en smula, då det visat sig att SCB-siffrorna av rutin läckt till Perssons närmaste medarbetare innan publicering. Till Internationella valutafonden har SCB intygat att regeringen inte har någon tillgång till uppgifterna innan de släpps till allmänheten.

Att kraftigt marknadspåverkande siffror flyter fritt inom departementen är allvarligt, och ett bra argument för att s-ledaren i framtiden borde hålla sig till Vingåkers såg. Och då hellre som lokal skogsbrukare än statsminister och orakel.

2006-08-18

Noterat: "Öppenhet missgynnar CAP"

CAP-anhängarna har insett att mediernas rapportering får folk att ifrågasätta EU:s groteska jordbrukspolitik. Vad göra? Hemligstämpla tycker Tyskland, Irland och Spanien!

Etiketter: , , ,

Apoteket på hal is

För tillfället pågår en av regeringen tillsatt utredning om monopolet på försäljning av receptfria läkemedel, främst nikotintuggummi. Av någon underlig anledning tillåts monopolisten själv vara remissinstans. Självfallet är man negativa till en avreglering, bl.a. varnas för ett utbrett plåstermissbruk.

Apotekets enda någorlunda rimliga - men inte olösbara - invändning mot en avreglering är vikten av att ha personal som även ger rådgivning till kunderna. Att det i verkligheten inte är så viktigt för bolaget visade SVT häromveckan när man lät en 11-årig flicka beställa Akut p-piller och nikotintuggummi på Apotekets hemsida med leverans på den lokala bensinstationen. Då gavs ingen rådgivning och ålders-/lämplighetskontrollen för den köpta medicinen var obefintlig.

Det är väl tur att vi har monopolföretag som är så korkade att de för egen maskin desarmerar de få argument för dess existens som faktiskt finns.

2006-08-17

Lästips: Arabiska medier

Att västvärldens medier har en tendens att vara partiska är ytterst beklagligt, men situationen är ännu värre i arabvärlden. Både i den bland Halal-hippies så omhuldade TV-kanalen Al-Jazira som de mer regimtrogna ditona sprids hat och lögner. Salam Karam skriver i Sydsvenskan att arabvärldens medier hyllar våld och martyrskap och agerar som propagandaapparat för fredsmotståndare. I islams och nationalismens namn hindrar de politiska ledarna demokratiska reformer och håller kvar folket i fattigdom och ekonomisk stagnation.

Etiketter:

2006-08-16

Vänstern på böljan den blå

Tvärs genom Skåne går pulsådern - väg E22 - som förbinder bl.a. huvudorterna Malmö och Kristianstad med varandra. Vägstandarden är bitvis mycket låg i förhållande till trafikintensiteten varför en utbyggnad till motorväg planerats sedan länge. Nu tycker (v) att en utbyggnad är oväsentlig, istället bör trafiken ersättas med - båt! Förvisso kallas Kristianstadstrakten Vattenriket, men stan ligger trots allt 15 km från kusten. Är det månne den förväntade rusningen efter båtar som gör att regeringen krattar manegen för en båtskatt?

Förhoppningen att fartyg ska göra lokala och regionala vägtransporter oväsentliga är signifikativ för Vänsterkartellens politik - och verklighetsförankring.

2006-08-15

Två nya bloggare på G

Som ni kanske märkt har den tidigare Right online-bloggaren Johan Ingerö (fp) gjort en efterlängtad come back i länklistan till höger. Med en ny blogg under eget namn omskrivs Lars Danielsson redan i första inlägget. Kanske når Ingerö sanningen den här gången?

På en annan kontinent och med helt andra åsikter har samma bloggvärld berikats med ytterligare en vass penna... Nåja, men den iranske presidenten Ahmedinejad vet att använda både pennan och svärdet. På förstasidan ställs frågan "Tror du att USA:s och Israels syfte med angreppet mot Libanon är att utlösa ett nytt världskrig?" och den inledande bloggposten är en oändligt lång text om presidentens hårda uppväxt. Två förutsägbara ämnen och en allmänt tråkig attityd gör att han inte adderas till länklistan. Mer skvaller av Lars Danielsson-typ hade gjort susen.

Etiketter:

Trögt för småttingarna

Det är lite motigt just nu för småpartierna - i senaste opinionsundersökningen från Sifo samlar alla övriga partier tillsammans under fyra procent. Störst är Sverigedemokraterna (1,3 %), därefter de två tidvis upphausade Junilistan (0,8 %) och Feministiskt Initiativ (0,6 %).

Har tidigare nämnt Fi:s misslyckade fundraisning, i lördags var det dags för Junilistans valupptakt som ägde rum på Sergels torg. Hela fem personer valde att lyssna till den gråhåriga gentlemannens hela tal.
- Men om man räknar in alla förbipasserande så lyssnade ungefär 50-70 personer på talet, säger Malin Thalin, pressekreterare på Jl till DN.

Bokslut: Sommaren

Sommaren lider mot sitt slut och det är dags för en enkel summering innan valrörelsen går upp i varv.

Det är inte bara ute bland kolhydraterna värmen skördat sina offer, även i press och etermedier har torkan varit svår. Men vi bjöds ändå på sedvanliga grilltips, bantningsbluffar och solskenshistorier. En känner sig kränkt, en annan tappar fattningen och en tredje skaffar partibok, någon blir mördad och andra är bara offer för omständigheterna. Och det klipps och klistras i både bilder och valfläsk. I år fick vi också lära oss att solning förebygger cancer, samt, det största avslöjandet av dem alla - bratsen i Båstad hyr sina lyxåk. Tydligen vill pappa inte betala längre...

Till "Sommarens ogrundade rapport" utnämns lärarfackens och RFSL:s DN Debattartikel (1/8) som chockade en Pridestinn journalistkår med att "bara två av 100 lärare beredda att möta homofobi". I undersökningen som genomfördes via e-post tillfrågades 1.400 lärare hade man ett bortfall på hela 60 procent. Dessutom var frågorna tämligen ledande och utan möjlighet till nyanserade svar.

Men ingen sommar utan Sommar. Nedan de fem bästa värdarna i år enligt min mening. Programmen utan musik men med "exklusivt bonusmaterial" finns att ladda hem som mp3-filer här.

  • Åke Ortmark, journalist, 25/6
  • Christer Ericsson, industriman och sjökapten, 6/7
  • Alice Timander, tandläkare, premiärlejon och entertainer, 21/7
  • Sigrid Rausing, förläggare bosatt i London, 30/7
  • Inga-Britt Ahlenius, FN:s internrevisionschef, 5/8

2006-08-11

LO och bristen på etik

År 2001 upptäckte Folksam Sak (F-Sak) att VD:n i dotterbolaget Folksam International (F-Int) försökt förskingra 150 miljoner kronor och dessutom redan orsakat skador för cirka 600 miljoner kronor. VD:n fick genast kicken men styrelsen i F-Sak och dess ordförande Wanja Lundby-Wedin valde att inte polisanmäla honom.

Dotterbolagets förluster var flera hundra miljoner högre än bolagets värde enligt årsredovisningen, vilket var särskilt allvarligt vid denna tidpuknt för moderbolaget vars tillgångar var på väg att bli mindre än vad myndigheterna kräver för att trygga åtagandena mot kunderna.

Att själv begära det i konkurs hade inte sett särskilt snyggt ut, istället lät man någon annan göra det smutsiga arbetet. Bolaget såldes under falska förespeglingar, bl.a. var halva bolagets kapital pantsatt, för en krona till fyra privatpersoner. Innan Finansinspektionen skulle utvärdera och godkänna affären friserades siffrorna med 320 miljoner kronor. De nya ägarna var chanslösa - bolaget gick snart omkull med 1,1 miljarder i skulder och blev en av de största företagskonkurserna i Sverige någonsin.

Antingen visste styrelsen inte hur illa det stod till med dotterbolagets ekonomi - och då har den misskött sitt uppdrag. Eller så sålde man bolaget under falska förespeglingar vilket är ännu värre.

Den svindlande VD:n jag skrev om i början hade en ansvarsförsäkring tecknad i Folksam. I torsdags - snart fyra år efter skandalen - tvingades försäkringsbolaget betala ut 50 miljoner kronor i skadestånd till konkursboet.

Försäljningen av F-Int räddade F-Sak, och ägarna - fackföreningsrörelsen - sitt aktiekapital. Men minns Folksam International när Wanja Lundby-Wedin i valrörelsen talar om bristen på etik i näringslivet, ty det är en kvinna som vet vad hon talar om.

Ikoner på dekis

Några vänsterhjältar tycks ha lite trubbel just nu. Främst Fidel Castro, brorsan eller de som försöker påskina att de lever. Det enda livstecknet från Castro-bröderna sedan två veckor är en papperslapp med en liten hälsning som Hugo Chavez säger sig ha fått. Med tanke på att Brezjnev var senil under sina sista år så borde väl en död president inte vara några problem för en sann kommunistdiktatur. Såg förresten en lämplig Castro-standin i Stockholm Pride.

En annan vänsterikon vars image naggats i kanten är nobelpristagaren i litteratur Günter Grass som nu erkänner att han som 17-åring frivilligt tog värvning i Himmlers Waffen-SS. Tidigare har han påstått att han blev inkallad i det reguljära försvaret i slutet av kriget..

Uppdatering 14/8: Reaktioner på Grass erkännande har kommit från många håll, en "global chock" sammanfattar Frankfurter Allgemeine. En ledande tysk litteraturkritiker säger att "om jag vore cynisk skulle jag säga att han inte avslöjade det tidigare för att missa chansen att tilldelas ett Nobelpris". Ledarskribenten på tidningen Bild skriver att "Grass erkännande, precis innan han publicerar sin självbiografi, lämnar kvar en dålig smak av marknadsföring". Enligt DN-artikeln nedan ryktas det t.o.m. att Grass var angivare åt Gestapo.

2006-08-10

Vem ska styra utrikespolitken?

I takt med att konflikten i Mellanöstern eskalerat hörs återigen krav på att EU ska agera i internationella frågor. Särskilt m och fp förespråkar en gemensam utrikespolitik och att andelen majoritetsbeslut inom området ska öka.

Varför? Det skulle stärka vår röst och vårt inflytande internationellt sägs det. Men vems röst och vems inflytande? Inte är det Sveriges, och än mindre något svenska folket kan rösta om.

Att nå enighet om utrikespolitiken är endast möjligt så länge de stora länderna går i takt. Varken Tyskland, Storbritannien eller i synnerhet Frankrike kommer vika en tum från sina respektive linjer, detta gäller särskilt ländernas prestigefrågor. Frihandel, Mellanöstern och Ryssland t.ex. är frågor i vilka positionerna är låsta. Införs majoritetsbeslut kommer således beslut fattas som inte får någon reell roll, länderna gör som de vill ändå. Frankrike kommer även i framtiden driva sin protektionistiska politik, Sverige drömma om Palmeårens gullande med allsköns tyranner och Tyskarna vurma för den ryska oljan.

Dagens Huvudledare i DN propagerar för en gemensam röst i Libanon-frågan, framförallt för att unionen har "realpolitiskt egenintresse" i frågan. Alltså, det är viktigt för varumärket EU att man blir kompis med regimerna regionen. Notera för övrigt hur man beskriver Storbritanniens respektive Frankrikes roll de senaste veckorna. Det förra landet är blott en budbärare för Bush, det senare en "medlare i nöden" som ska rädda USA.

Ett annat dilemma med att låta EU sköta utrikesfrågorna är att vi väljare inte styr längre. Förvisso låter Sveriges röst ibland illa, men det är ändå något som indirekt beslutats i allmänna val och är vi inte nöjda så byter vi förhoppningsvis regering. Tillåts EU bestämma har väljarna i Sverige endast upp till fyra procent av inflytandet över den förda politiken.

Men visst, majoritetsbeslut inom EU:s utrikespolitik är möjligt - den dag då alla anpassat sig till Frankrike. Men inte är det väl deras internationella inflytande m och fp vill stärka?

2006-08-07

Yttervänsterns demokratiförakt

Runtom i landet pågår förberedelser för hur de politiska partierna ska agera om man utsätts för attacker under valrörelsen. I Lund har polisen utbildat partierna i säkerhetstänkande, och Fp - som tidigare tvingats flytta p.g.a. vandalisering - tänker bilda en vaktgrupp för att skydda sin valbod. Enligt polisen kommer numera hotet främst från vänsterextrema grupper, såsom det s.k. Osynliga partiet (Op) vilka redan utfört en rad attentat.

Centerpartiet har installerat larm för att skydda sitt lokalkontor.
- Vi har hittills inte fått hot mot individer men i de kretsarna är ju logiken inte kristallklar, så man vet ju aldrig hur det eskalerar, säger den lokale centerledaren.

En företrädare för SAC Syndikalisterna, som är en fackförening långt ut på vänsterkanten känd för sina ofta tumultartade blockader och konfrontativa förhandlingsmetoder, väljer i en intervju att inte ta ställning till Op:s aktioner, men har "förståelse för dem".
- Min innerliga förhoppning är visserligen att folk ser till att folkpartister [...] inte kan visa sig ute.

Härförleden började det ringa nattetid hemma hos några fullmäktigekandidater för Sverigedemokraterna i Lund, det visade sig att någon satt upp annonslappar där folk uppmanades att ringa säljaren mitt i natten. Även fönsterkrossning och sprayade AFA-symboler har förekommit. Samme Syndikalistföreträdare som citerades ovan skrattar åt telefonterrorn och säger att han sympatiserar med aktionen och skulle ställa upp och göra en sådan sak själv - men naturligtvis "vet han ingenting om aktionen".

”Jag delar inte din åsikt,
men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den.”

Det klassiska Voltaire-citatet återkommer jag ofta till när yttrandefriheten diskuteras. I en fras fångas hur viktig frågan är om allas rätt att säga sin mening, att en åsiktsbredd är livsavgörande för demokratin. Även Sverigedemokrater och andra obehagliga element ska få yttra sig utan risk för repressalier.

I vår trygga värld framstår kanhända formuleringen "beredd att dö" som en smula teatralisk, men att fjärma sig så långt från citatets innebörd som yttervänstern gjort numera borde vara en larmklocka för fler än bara brottsoffer och polis.

2006-08-05

Mp & kollektivtrafik

Är det inte lustigt att flyget som enligt all rimlig logik borde klassas som kollektivtrafik ska få höjd skatt medan taxi som ofta bara har en passagerare eller kör tom får skattelättnader? När ett resebolag i höst börjar flyga en Boeing 747 till solen tvingas man slanta nästan 110.000 kronor i Vänsterkartellens flygskatt varje gång man lämnar Arlanda - samtidigt som tusentals taxibilar slipper trängselskatten.

Förklaringen till de grönas motvilja mot flyget heter kanske Per Gahrton och dess fablaisse för taxi Yvonne Rwaida...

Etiketter: , ,

Pride ingen stolthet

Att Stockholm Pride pågår för fullt har väl knappast undgått den som följer riksmedierna. Årets festivaltema är mångfald med särskild fokus på invandrare och funktionshindrade. Gott så, ty åtminstone den sistnämnda gruppen är sällan välkommen i den enligt hbt-rörelsen så toleranta gemenskapen. Ett seminarium häromdagen tog upp den viktiga frågan, men av den här summeringen att döma blev det mest snömos som vanligt. Frihetspropaganda ger ett annat exempel på den selektiva toleransen hos RFSL. Ett gott råd till hbt-världen är att börja fundera på hur det är ställt med sina egna fördomar innan man gastar om andras.

I fredagens partiledarutfrågning deltog samtliga högdjur - utom Göran Persson. Detta kan tyckas lite märkligt ett valår, är karln inte homovänlig? Men så kom jag att tänka på en intervju i SR Studio Ett för några år sedan.
- Vad skulle du helst välja att vara - queer eller kommunist?
- Då blir det kommunist, svarade Göran Persson.

Själva fenomenet Pride anser jag vara lite märklig - för är det just den sexuella läggningen man ska vara stolta över? I min värld baseras allas värde på att de är individer - inte beroende på deras läggning, religion, etnicitet eller fysiska förutsättningar. Hbt-personer har inget gemensamt mer än sina sexuella preferenser/könsidentitet - åsikter om politik, musik och allt annat är lika heterogent som hos befolkningen i övrigt. Det är ju också vad RFSL säger så fort diskriminering kommer på tal. Organisationens stolthet skiljer istället ut hbt-gruppen från övriga samhället, som något avvikande och udda.

En festival i sig gör väl ingen skada, och att besöka tillställningen där en annars avvikande läggning blir norm är en intressant upplevelse. Problemet är den skeva mediebilden - när Pride med paraden, schlagern och glittret får illustrera hbt-människor i allmänhet. Tyvärr tas kritik mot festivalens inriktning som tecken på nymoralism av det förment världsvana etablissemanget runt arrangemanget.
- Vi lever i ett lutherskt land, och då är det inte förvånande att den typen av skräck för människors glädje och lust dyker upp, säger en representant för Prides huvudsponsor till SvD.

Det är istället i mötet mellan människor i vardagen som hbt avdramatiseras och kan förändra attityder hos de avogt inställda. De flesta inser då att vi hbt:are är precis som alla andra. Det kan även ge mod åt de som känt sig främmande inför mediernas bögstereotyper och inte vågat ta klivet ut ur garderoben. Pride-festivalen med all sin glitter och glamour motarbetar denna vår vardagens kamp långt effektivare än alla inskränkta frikyrkopastorer tillsammans.

2006-08-03

Mp: "Flygskatten gynnar låginkomsttagare"

Veckans stolpskott levererades igår av ex-vpk:aren och för tillfället miljöpartisten Karin Svensson Smith i en debattartikel om flygskatten, publicerad i Sydsvenskan. Bl.a. kritiserar hon Alliansen för dess motstånd och pekar på att en medlem i brittiska Tories faktiskt är för skatten. So what?

Även det klassiska "FN tycker som jag, alltså har jag rätt"-argumentet vädras. Vidare menar hon att Sturup är en attraktiv flygplats, därför är det ingen tillfällighet att "det finns reguljära bussförbindelser från Köpenhamn". Fakta är dock att när Ryanair etablerar sig på en flygplats ser man alltid till att det finns bra buss-/tågförbindelser till närmaste storstad. Att buss till Danmark är möjligt kan man tacka ett annat av miljöpartiets hatobjekt - Öresundsbron.

Hon berättar också att Sverige är billigt för flygbolagen. Men då menar hon fraktflyget - som inte omfattas av flygskatten.

Det riktiga magplasket är dock slutsatsen att "flygskatten gynnar låginkomsttagare". Skälet säger hon är att grundavdraget höjs något. Men skattesänkningen är så liten att den äts upp redan vid en (1) enkelresa inom EU.

Att den flygreseform som låginkomsttagare väljer i första hand blir 25-100 procent dyrare blundar Svensson Smith naturligtvis för. När mp påstår att låginkomsttagare gynnas av flygskatten är det under förutsättning att de inte flyger överhuvudtaget.

Mer att läsa på Friedmans epistlar

Etiketter: , ,